Linkovi

Otkrivena teroristièka grupa u SAD - 2003-06-28


U Sjedinjenim Državama savezni tužioci su saopštili da je razbijen lanac terorista za koje se veruje da su planirali sveti rat, odnosno džihad, protiv amerièkih interesa u inostranstvu, ukljuèujuæi napade na amerièke vojnike u Avganistanu. Izveštava novinar Glasa Amerike, Nik Simeoni.

Jedanaest osoba, od kojih su devetoro amerièki državljani, optuženo je za posedovanje oružja i planiranje svetog rata, džihada, u ime svih muslimana, u zemljama koje su prijateljski naklonjene Sjedinjenim Državama. Prema tvrdnjama amerièkih vlasti, neki od optuženih su prošli obuku u jednoj teroristièkoj organizaciji sa sedištem u indijskom Kašmiru. Savezni tužilac Pol Mek Nalti otpeèatio je optužnicu protiv osumnjièenih, od kojih su veæina, ako ne i svi muslimani, a u kojoj se navodi da su vežbali gaðanje iz vatrenog oružja u okolini Vašingtona, radi napada na Amerikance u inostranstvu. ”Pripadnicima virdžinijske džihad mreže reèeno je da je vreme da zapoènu sa nasiljem, da bi trebalo da uzmu oružje i krenu u sveti rat protiv amerièkih vojnika u Avganistanu.“

Advokat grupe optuženih, Ašaf Nubani, smatra da su njegovi klijenti optuženi samo zato što su muslimani.

”Muslimanska zajednica je na smrt preplašena zbog naèina na koji se vlast odnosi prema njima“.

Neki od juèe optuženih su izjavili da je ono što tužilac naziva obukom za sveti rat bilo ništa drugo do nedužno bavljenje sportom u prirodi.

XS
SM
MD
LG