Linkovi

Najstariji amerièki senator, republikanac Strom Trmond, preminuo u sto prvoj godini života - 2003-06-27


Strom Trmond je proglašavao poèetak sednice svakog jutra u Senatu dok ga konaèno nije usporila duboka starost i dok mu nije popustilo zdravlje. Trmond je proveo preko èetrdeset osam godina na Kapitol hilu da bi postao najstariji i najduže služeæi senator u amerièkoj istoriji. Trmond se kandidovao poslednji put 1996. godine, iako su ankete javnog mnjenja nagovestile da biraèi žele da se penzioniše. No, Trmond je još jednom izvojevao izbornu pobedu i zadržao svoje mesto u republikanskom vodjstvu u Senatu. Rodjen 5. decembra 1902. godine u gradiæu Edžfild u Južnoj Karolini, Strom Trmond je poèeo politièku karijeru kao demokrata 1929., borio se u Drugom svetskom ratu i posle rata bio izabran za državnog guvernera. Hiljadu devetsto èetrdeset osme godine Trmond je kao predsednièki kandidat treæe stranke i zagovarao je rasnu segregaciju. Godinama kasnije, tvrdio je da nije bila u pitanju rasa, nego pravo saveznih država koje je - po njegovom uverenju-predsednik Truman pokušao da uzurpira.

“Truman je uèinio mnogo dobrih stvari. Bacio je atomsku bombu na Japan, što je bilo dobro, i druge stvari. Ali, on je hteo da prenese državna ovlašæenja u Vašington. Ja sam želeo da države zadrže svoja ovlašæenja i zbog toga sam se kandidovao protiv njega.”

Strom Trmond se takodje usprotivio mnogim zakonskim predlozima o gradjanskim pravima pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Da bi blokirao te predloge, uzeo je reè u Senatu i govorio preko dvadeset èetiri sata. Taj rekordno dugi govor postao je deo legende o njemu. Legendi je dodato još jedno poglavlje kada se veæ u šezdesetim godinama života oženio dvadeset dvogodišnjom bivšom kraljicom lepote. Kasnije su imali èetvoro dece. Trmond je vremenom ublažio svoje gledište o rasi, ali je zadržao svoja konzervativna gledišta, naroèito o potrebi za snažnom nacionalnom odbranom. Prešao je u republikansku stranku 1964. jer je smatrao - kako je rekao - da demokrate vode zemlju ka socijalizmu. Trmond je u poznim godinama života ponekad izgledao konfuzam i oslabelog sluha. No, tokom postupka opoziva predsednika Bila Klintona, dok su mladi senatori sedeli odsutno ili èak dremali, Trmond je pažljivo upijao svaku reè.

XS
SM
MD
LG