Linkovi

Na korak do sporazuma o akcionom planu - 2003-06-26


"Oseæamo da smo veoma blizu", zvanièni je komentar iz kancelarije komesara za spoljne poslove Krisa Patena pošto su se, posle šestosatnih pregovora, razišli delegacije Srbije, Crne Gore i predstavnici Evropske komisije. Ema Advin je najavila da u utorak u Beograd stiže direktor Odelenja za Zapadni Balkan, Rajnhard Pribe, koji æe biti prisutan kad se budu usaglašavali preostali detalji.

Vrlo oprezni nakon raznih najava da je Akcioni plan gotov, a pokazalo se da nije, evropske diplomate nisu rekli da æe taj sastanak u Beogradu biti i posljednji što se tièe Akcionog plana.

Mada se u ovom trenutku može reæi da je finalna verzija Akcionog plana o harmonizaciji tržišta i carina praktièki gotova, još uvek ne može da se kaže da je sasvim završena.

Ali, kako u odvojenim razgovorima potvrdjuju i zvaniènici Evropske komisije i zvaniènici Državne zajednice, u finalu ovih pregovora sve što bi moglo da bude prepreka stavljeno je na sto i analizovano. Prema reèima zvaniènice Komisije, napredak koji je napravljen je ogroman tako da uliva nadu da je rešenje "vrlo, vrlo, vrlo blizu". Prema reèima jednog diplomate iz Državne zajednice, dve strane su "u svemu" postigle dogovor koji sada ide na uvid vladama u Beogradu i Podgorici, a zatim i zajednièkoj vladi Državne zajednice.

"Otvorenost prema tome da se nadje rešenje o koju smo se osvedoèili još u Beogradu, kad su dve strane pregovarale èetiri sata, danas je opet pokazana. Vidimo da postoji odluènost," rekla je Ema Advin i dodala da mada preostaje vrlo mali broj važnih taèaka tehnièke prirode, svaki element mora da bude dogovoren na zadovoljstvo obe strane, jer je to jedini naèin da Akcioni plan funkcioniše. "Sve što smo oduvek želeli jeste funkcionalan, efikasan Akcioni plan", dodala je u izjavi za Glas Amerike.

Podsetimo da medju teška pitanja o kojima je danas rasrpavljano spadaju nadležnost zajednièke carinske kancelarije i ugovori o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG