Linkovi

Iran suoèen sa krizom vlasti - 2003-06-21


Oko 130 reformski opredjeljenih poslanika u Iranu upozorili su nedavno predstavnike konzervativne opcije da se zemlja suoèava sa krizom - optužujuæi ih, istovremeno, za zaustavljanje reformi i ignorisanje volje iranskih glasaèa. Reformisti tvrde da situacija nije nikada bila ozbiljnija, jer se spore socijalne i politièke promjene u zemlji poklapaju sa jasnim namjerama Sjedinjenih država da mijenjaju geopolitièku mapu u regionu Persijskog zaliva, što je demonstrirano u Iraku. Lokalni analitièari ocjenjuju da su iranske vlasti, zbog politièki osjetljivog sadržaja, zabranile objavljivanje pisma, koje inaèe nije podržao ni reformski orijentisani predsjednik Mohamed Hatami. Pakinam El Šarkavi, profesor politièkih nauka na univerzitetu u Kairu, kaže da iranski reformisti pozivaju tvrdolinijaše da se probude i prihvate promjene koje traži iranski narod:

“Parlament i intelektualna elita upuæuju ovakva pisma upozorenja kad god za to postoji stvarna potreba ili kad se zemlja naðe na prekretnici. To se dogodilo i ranije, nakon rata u Avganistanu, kada su tražili obnovu dijaloga sa SAD. Sada se to dešava nakon rata u Iraku, pri èemu se upozorava da bi u nedostatku unutrašnjih refomi i Iran mogla zadesiti sudbina Iraka. Medjutim, mislim da konzervativci to neæe poslušati i da æe jednostavno èekati na naredni potez Sjedinjenih država“

Posljednjih dana zvaniènici SAD optužuju Iran da štiti pripadnike teroristièke mreže Al Kaida koji su umješani u nedavne samoubilaèke bombaške napade u Saudijskoj Arabiji, da se miješaju u odnose u poslijeratnom Iraku, te da nastavljaju sa proizvodnjom nuklearnog oružja. Iran odbacuje te optužbe. Medjutim, diplomatski pritisak na vladu u Teheranu mogao bi se uskoro pojaèati, s obzirom na to da se sredinom juna oèekuje izvještaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom nuklearnom programu. Iran ponavlja da fabrika za obogaæivanje uranijuma u Natancu radi u mirnodopske svrhe, ali SAD tvrde da Iran aktivno razvija nuklearno naoružanje i traže od od medjunarodne agencije da objavi kako Iran krši Sporazum o zabrani uveæanja nuklearnih arsenala. Iranski ambasador u UN, Džavad Zarif, medjutim kaže kako je njegova zemlja spremna da saradjuje sa SAD:

“Ako su SAD spremne da ozbiljno rade na rješavanju pitanja zbog kojih smo zabrinutost izrazili i mi SAD, problema neæe biti. Mi smo zainteresovani za smanjenje tenzija u odnosima sa Sjedninjenim državama, ali sigurno neæemo prihvatiti jezik pritisaka i ultimatuma“

Ekspert za Iran pri Centru za politèke i strateške studije Al Ahram u Kairu, Ahmed Menisi, kaže da Sjedinjene države vrše pritisak na Iran, zbog toga što žele promjenu ponašanja zvaniènog Teherana, a ne iranske vlade:

“SAD vrše pritisak na Iran kako bi ogranièile negativan uticaj Teherana na amerièke napore u poslijeratnom Iraku. Ispostavilo bi se da je nemoguæe da SAD smijene aktuelnu iransku vladu i uspostave vlast koja bi bila prihvatljivija za Vašington”.

G. Menisi takodje kaže da Sjedninjene države ne bi trebalo da misle da mogu igrati na kartu rivaliteta medju reformistima i konzervativcima u Iranu. On kaže da reformisti žele da izbjegnu eventualno miješanje sa strane po bilo koju cijenu i da smatraju da je najbolje da se to ostvari kroz unutrašnje reforme u zemlji.

XS
SM
MD
LG