Linkovi

Amerièka privreda - 2003-06-20


Kombinovani indeks vodeæih ekonomskih indikatora registruje aktivnosti 10 zasebnih ekonomskih faktora, ukljuèujuæe cene akcija, oèekivanja potrošaæa i stepen nezaposlenosti. Indeks je prošlog meseca dospeo do 111,6 poena, sto predstavlja èitav poen vise u odnosu na april. Ataman Ozildirim, ekonomista u privatnoj istraživaèkoj organizaciji, “Conference Board” izjavio je da to poveæanje, koje je prevazišlo oèekivanja za pola procenta, predstavlja razlog za optimizam.

“To je najveæe poveæanje od decembra 2001. godine, i dolazi na kraju jednog dugog perioda, od oko godinu dana, tokom kojeg je taj vodeæi indikator bio nepromenjen. Ovo bi, po našem mišljenju, moglo da oznaèi trend na gore.”

Ozildirim je rekao da novo poveæanje prevazilazi prethodna i neznatna poveæanja tokom proteklih šest meseci, i da indikatori indeksa postaju sve širi, a i veæi broj od deset istaknutih ekonomskih faktora ide uzlaznom skalom više nego uobièajeno. Meðutim, on je naveo da æe pored indeksa “Conference Board”-a -- Indeks potrošaèkog poverenja odrediti da li æe se sadašnji trend na gore održati.

“Potrošaèko poverenje bi ponovo moglo da opadne, što utièe na potrošnju potrošaèa i koèi privredne aktivnosti. Veliki broj ljudi još uvek èeka da se investicije poveæaju. ”

Indeks potrošaèkog poverenja registruje buduæa oèekivanja potrošaèa i njihovu procenu sadašnjih ekonomskih uslova. Taj indeks se nedavno naglo oporavio, nakon pada na najniži nivo za proteklih deset godina.

XS
SM
MD
LG