Linkovi

Teškoæe u sizbijanju SARS-a - 2003-06-18


Gospodja Bruntland je rekla da je sars slièan sidi i da æe i dalje predstavljati izazov, ukoliko se njegov uzrok ne otkloni. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije je to izjavila na kraju dvodnevne konferencije u Kuala Lumpuru.

“Nama predstoje novi izazovi u buduænosti i, prema tome, naša sposobnost da identifikujemo bolest i reagujemo je veoma važna.”

Poreklo sarsa još nije poznato, ali postoje nagoveštaji da je virus prešao na ljude sa divljih životinja, ukljuèujuæi cibetku, koja se priprema kao kulinarski specijalitet na jugu Kine. Neki nauènici smatraju da bi cibetka mogla da bude uzrok buduæih epidemija sarsa i veruju da je najverovatnije da se virus prenosi na ljudska biæa dok se ta životinja priprema za jelo. Veterinari - epidemiolozi kažu da eliminisanje sarsa nije verovatno.

Medjutim, drugi nauènici na konferenciji o sarsu imali su drugaèije mišljenje. Jedan lekar je izneo uverenje da bi se nove epidemije sarsa mogle u velikoj meri izbeæi ukoliko bi se eliminisali kontakti izmedju ljudi i životinja. Izvršni direktor Svetske trgovinske organizacije, Dejvid Hejmen, izjavio je da je ta agencija UN joše uvek optimistièna da se ova nova bolest može eliminisati. Sars, koji uzrokuje težak vid upale pluæa, prvi put se pojavio krajem prošle godine u Kini. Od tada je od te bolesti zaraženo oko 8500 osoba, od kojih je umrlo više od 800.

XS
SM
MD
LG