Linkovi

U Bagdadu se i dalje gine - 2003-06-18


Amerièki vojni funkcioneri su saopštili da se neidentifikovani napadaèi, otvorili vatru iz automobila u prolazu na amerièke vojnike na jednoj benzinskoj stanici. Napadaèi su uspeli da pobegnu, dok su drugi vojnici pristizali da pomognu. To je najnoviji incident u nizu skoro svakodnevnih direktnih napada na amerièke vojnike u Bagdadu i u oblastima na severu i zapadu od glavnog grada.

U sliènom incidentu, jedan amerièki vojnik je poginuo u ponedeljak u napadu snajperiste. Vojni funkcioneri za napade krive pristalice bivšeg režima Sadama Huseina. Amerièke oružane snage su poèele opštu bezbednosnu operaciju da bi iskorenile naoružane elemente i oduzele ilegalno oružje. Stotine Iraèana je zadržano radi saslušavanja u vezi sa napadima na amerièke vojnike.

U medjuvremenu, dva Iraèana su ubijena u demonstracijama ispred jedne od palata Sadama Huseina, koja sada služi kao sedište koalicionih snaga. Kada su demonstranti poèeli da bacaju kamenice na amerièke vojnike, vojnicu su reagovali otvaranjem vatre. Demonstranti su bivši iraèki vojnici, koji su protestvovali zbog gubitka radnih mesta. Od kako je amerièki civilni administrator za Irak, Pol Bremer, prošlog meseca nalažio da se rasformiraju iraèke oružane snage, održavaju se èeste demonstacije. Na juèerašnjoj konferenciji za štampu u Bagdadu, Bremer je rekao da je pitanje bezbednosti najviši prioritet za njegovu civilnu upravu.

XS
SM
MD
LG