Linkovi

Oštre kritike na raèun Blera - 2003-06-17


U pitanju je sam integritet vlade Tonija Blera. Na otvaranju zasedanja spoljopolitièkog komiteta, bivši lider donjeg doma parlamenta i ministar inostranih poslova, Robin Kuk, izjavio je da veruje da su javnost i parlament pogrešno obavešteni od strane vlade, koja je veæ rešila da udje u rat.

“Osnovni problem je u tome što obaveštajni podaci nisu korišæeni kao dokazi na osnovu kojih bi bile donete politièke odluke. Mi smo koristili obaveštajne podatke za opravdanje politike, èiji kurs je veæ bio odredjen.”

Kuk je podneo ostavku u vladi premijera Blera uoèi samog poèetka rata. Kler Šort, bivši sekretar za medjunarodni razvoj, koja je zbog rata podnela ostavku, izjavila je pred istražnim odborom da su obaveštajni podaci preuvelièani ili izmenjeni od strane vlade da bi skeptièna britanska javnost i parlament bili ubedjeni da je Sadam Husein posedovao oružje masovnog uništenja koje je predstavljalo pravu i neposrednu opasnost globalnoj bezbednosti.

“Iznoseæi niz poluistina, preuvelièavanja, i uveravanja, koja nisu odražavala stvarnost, namera je bila da udjemo u rat do proleæa.”

Gospodja Šort je izjavila da su visoki funkcioneri veæ bili odluèili da stupe u rat pre poèetka leta, pošto bi letnje vruæine otežale borbene uslove, mada su tvrdili da se diplomatska nastojanja nastavljaju. Medju najkontoverznijim tvrdnjama vlade u nedeljama pre rata bila je da Sadam poseduje biološko i hemijsko oružje, koje bi se moglo aktivirati u roku od 45 minuta. Nikakvo oružje masovnog uništenja nije pronadjeno. Osoba koju bi odbor britanskog parlamenta najviše voleo da sasluša predstojeæih nedelja odbila je da se pojavi na pretresu. Premijer Bler je izjavio da to nije nužno, ali je snažno demantovao tvrdnje da su obaveštajni podaci preuvelièani ili zlonamerno korišæeni.

XS
SM
MD
LG