Linkovi

Na pariskom aerodromu Burže danas zvanièno otvoren èuveni aeromiting - 2003-06-14


Na pariskom aerodromu Burže danas je zvanièno otvoren èuveni aeromiting , na kojem æe sledeæih nedelju dana poslovni svet iz avioindustrije sklapati nove proizvodne ugovore i biti prikazivani spektakularni letovi. Meðutim, kako iz Pariza javlja dopisnica Glasa Amerike, Lisa Brajant - aeromiting se održava pod senkom sumornih ekonomskih vesti i upadljivo skromnijeg amerièkog prisustva: Na otvaranju 45-og po redu aeromitinga na Buržeu atmosfera je bila praznièna. Novinari i poslovni zvaniènici pijuckali su vino u toplo i vlažno popodne i posmatrali avione kako se prevræu i poniru u vazduhu. Predsednik Žak Širak je otvorio aeromiting i posetio ruske, kineske i drugešðtandove. Takoðe je obišao nedavno prizemljen putnièki mlaznjak Konkord koji se sada nalazi u Buržeovom muzeju. Širak se kratko zadržao na amerièkom štanju jer je na njemu malo toga izloženo. Ove godine Amerikanci su izložili svega 200 eksponata, a 350 pre dve godine. Razlog tome, po reèima organizatora aeromitinga Iva Bonea, je zastoj ekonomije. Meðutim, mnogi veruju da je smanjeno amerièko pristustvo posledica protivljenja Francuske ratu sa Irakom. Po prvi put, na primer, na Buržeu ne uèestvuje nijedan amerièki vojni avion. No, postoje i druge zabrinutosti. Avionska industrija širom sveta je u padu otkako su 11. septembra 2001. godine izvršeni teroristièki napadi na Njujork i Vašington. Takoðe deluju nepovoljno nastavljena strahovanja od terorizma, rat u Iraku i epidemija bolesti SARS. Zbog svega toga su smanjena i poslovan oèekivanja, kaže predstavnik Boinga Žan-Mark Fron:

“Ovo je dosada najgora kriza avio-sektora. Nalazimo se usred krize. Nadamo se da æe kroz dve-tri godine, aviokompanije mnogo bolje stajati i da æe poèeti da naruèuju nove avione”. NARR: Boingov glavni suparni, Evropski Erbus, je nešto više optimistièan. Predstavnica Erbusa, Barbara Kraht kaže:

“Aeromiting neæe biti sjajan kao što je bio za vreme tržišne ekspanzije, ali s obzirom na okruženje biæe bolji nego što se oèekivalo.”

Erbus ima razlog da bude vedriji, jer oèekuje da æe tokom aeromitinga dobiti ugovoriti nove isporuke svog novog super džambo džeta. Ako se to dogodi, Erbus æe veæ drugu godinu uzastopce u poslovima nadmašiti supranièki Boing.

XS
SM
MD
LG