Linkovi

Kolin Pauel putuje na Bliski istok - 2003-06-13


Sekretar Pauel je pozvao telefonom svoje kolege iz Izraela, Jordana, Saudijske Arabije i Egipta sa ciljem da spreèi da, palestinski samoubilaèki napad, koji se odigrao u sredu u Jerusalimu, u samom startu poremeti meðunarodna nastojanja na rešavanju bliskoistoènog problema. Na otvaranju jedne ekonomske konferencije u Vašingtonu, Pauel je rekao da apeluje na arapske vlade da se izjasne protiv teroristièkih organizacija i da prestanu da finansiraju organizacije poput Hamasa i palestinskog Islamskog Džihada, koje su, kako je ukazao, spremne da koriste teroristièke napade da bi ”uništile obeæanja” o miru, koje je svet mogao da èuje na prošlonedeljnom samitu u Akabi.

”Mi smo isto tako odluèni da to ne dozvolimo i pozivamo palestinsko i izraelsko rukovodstvo, da odluèno spreèe najnoviji talas nasilja i osiguraju da to ne osujeti naše napore,“ izjavio je Kolin Pauel.

Najavljeno je da æe se Kolin Pauel sledeæe nedelje sastati sa ostalim sponzorima ”mape za mir” u jordanskoj prestonici Amanu i da æe verovatno posetiti još neka mesta u regionu u pokušaju da izloži mirovne napore.

XS
SM
MD
LG