Linkovi

EU poruèuje potencijalnim kandidatima da urade ”domaæe zadatke“ - 2003-06-11


Perspektiva sigurnog èlanstva i intenzivne reforme - u te dve reèi može da se sažme jasna poruka koju su danas zemljama Zapadnog Balkana, ne izdvajajuæi ni jednu pojedinaèno, uputili Kostas Simitis i Romano Prodi.

Grèki premijer, èija zemlja završava ovaj mesec svoje šestomeseèno predsedavanje Unijom, upozorio je vlade u regionu da su reforme put koji vodi prema èlanstvu, od kojeg Unija neæe da beži.

Slièno je govorio i predsednik Evropske komisije Romano Prodi. "Želimo da te zemlje postanu èlanice Unije, ali do tada, svaka zemlja mora da uradi svoj domaæi zadatak."

Poruka dvojice visokih evropskih funkcionera bila je politièki signal podrške. Dan uoèi samita u Solunu, ona pokazuje da æe Zapadni Balkan imati važno mesto na dnevnom redu evropskih šefova država i vlada - rekao je u izjavi za Glas Amerike, Reio Kempinen, portparol Romana Prodija.

Simitis, Prodi, kao i predsednik Evropskog parlamenta Pat Koks, danas su se sastali da bi, uoèi samita u Solunu, razgovarali o glavnim temama tog sastanka - a to su reforme Unije pred proširenje, odnosi Evrope i Amerike i politika prema nelegalnom useljavanju u EU.

Upitan oko novca koji bi EU bila voljna da dodatno dodeli regionu kao signal svoje odluènosti da se tamošnje zemlje razviju, Kostas Simitis je odgovorio da se èlanice još nisu dogovorile koliko bi to trebalo da bude - neke su voljne da daju više, dok se druge protive. Ali, diskusije još traju, rekao je Simitis, èija zemlja predlaže da se pomoæ regionu dodatno poveæa za 300 miliona eura godišnje u sledeæe tri godine, dok je predlog Komisije da poveæanje iznosi 70 miliona.

XS
SM
MD
LG