Linkovi

Hans Bliks podneo poslednji izveštaj Savetu bezbednosti - 2003-06-06


Glavni inspektor Ujedinjenih nacija za naoružanje Hans Bliks rekao je èlanovima Saveta bezbednosti da bi trebalo da bude moguæe saznati istinu o iraèkom oružju za masovna uništavanja, sada, pošto je Sadam Husein svrgnut s vlasti. Bliks je podneo svoj završni izveštaj Savetu bezbednosti, uoèi svog povlaèenja sa tog položaja. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Dženi Badner.

Hans Bliks kaže da bi sada, pošto Sadama Huseina više nema, trebalo da bude moguæe utvrditi istinu o njegovom naoružanju:

”Verujemo da bi u novoj atmosferi koja vlada u Iraku - uz slobodan pristup i saradnju, u kojoj se svedoci neæe ustruèavati da otkriju šta znaju - trebalo da bude moguæe utvrditi istinu koju svi želimo da saznamo.“

Predajuæi svoj završni izveštaj Hans Bliks je rekao da je Irak mogao da efikasno prikrije svoje naoružanje, ali i da ga potpuno uništi:

”To ne znaèi da te stvari nisu mogle da postoje. Ostao je dugaèak spisak stvari za koje se ne zna gde su, ali nije opravdano prerano donositi zakljuèak da nešto postoji samo zato što se ne zna gde je.“

Bliks je izrazio razoèaranje što njegov tim inspektora nije imao priliku da završi svoj zadatak. On je pozvao koalicione snage u Iraku da iskoriste znanje struènjaka Ujedinjenih nacija za naoružanje. U medjuvremenu, amerièki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Negroponte izjavio je da neki inspektori Ujedinjenih nacija veæ saradjuju sa koalicijom i da æe Savet bezbednosti ponovo razmotriti njihov mandat. Britanski ambasador Džeremi Grinstok rekao je da Britanija ne iskljuèuje ulogu inspektora Ujedinjenih nacija. Veæina èlanova Saveta bezbednosti želi da istinu o iraèkom oružju za masovna uništavanja utvrde struènjaci Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG