Linkovi

Iraèko oružje za masovna uništenja - 2003-06-04


Obaveštajne agencije u Sjedinjenim Državama prikupljaju ogromne kolièine podataka iz raznih javnih ali i tajnih izvora - od satelitskih snimaka, preko prisluškivanja komunikacija do doušnika. Te informacije se onda prosejavaju i analiziraju i u sažetom obliku podnose predsedniku i njegovim saradnicima. Taj posao u Sjedinjenim Državama radi nekoliko ogromnih, tajnih birokratija, od kojih je Centralna obaveštajna agencija - CIA - samo jedna, a sve one se medjusobno nadmeæu za struènjake, finansiranje i naklonost politièkih moænika kojima služe. Obièno se smatra da se politièke odluke donose na osnovu obaveštajnih podataka. Ali neki od onih koji su napustili te agencije kažu kako se èesto dogadja i suprotno - odnosno da se odredjeni obaveštajni podaci koriste za opravdavanje unapred donetih odluka. Oni podaci koji se ne uklapaju u to, ponekad se zaobilaze, kaže bivši analitièar CIE, Dejvid MekMajkl:

”Taj proces, po mom mišljenju, diktiraju oni kojima su obaveštajni podaci potrebni. Kreatori politike naravno žele informacije na osnovu kojih mogu da deluju, ali oni najèešæe imaju unapred odredjene politièke ciljeve, tako da radije primaju informacije koje se uklapaju u te ciljeve.“

Grupa od 25 bivših obaveštajnih funkcionera koja sebe naziva ”Obaveštajni veterani koji se zalažu za razum,“ tvrdi da su obaveštajni podaci bili manipulisani kako bi se opravdao rat sa Irakom. Još jedan bivši obaveštajni analitièar, Rej MekGavern, kaže da su se funkcioneri - nezadovoljni odgovorima koje su dobijali od CIE - okrenuli drugim izvorima koji su im se više dopali:

”Cilj je bio da se opravda, odnosno da se Kongres ubedi da dozvoli predsedniku da krene u rat. Kada od CIE i drugih agencija nisu dobili prave odgovore, stvorili su u dubinama Pentagona sopstvenu malu CIU, koja im je servirala podatke koji su se pokazali pogrešnim. I gde je sada oružje za masovna uništenja?“

Funkcioneri Bušove administracije energièno pobijaju te optužbe, tvrdeæi da bivši obaveštajci ne znaju istinu jer su odavno napustili službu. MekGavern i drugi uzvraæaju da ih bivše kolege, koje još rade za obaveštajne agencije, redovno informišu. Pošto Sadamovo oružje za masovna uništenja još nije pronadjeno, u obaveštajnim agencijama pokrenuta je revizija pouzdanosti podataka o Iraku. Ali nikakav rok nije postavljen za njeno zakljuèivanje.

U medjuvremenu, jedan visoki funkcioner Pentagona odbacio je tvrdnje o manipulacijama sa obaveštajnim podacima o iraèkom programu za razvoj oružja za masovna uništenja kako bi se opravdao ulazak u rat. Podsekretar za odbranu, odgovoran za politièka pitanja, Daglas Fejt, demantovao je da je Pentagon vršio pritisak na Centralnu obaveštajnu agenciju i druge sliène agencije da podešavaju svoje analize u skladu sa slikom koju je administracija gradila o Iraku, kao zemlji od koje preti opasnost:

”Tvrdnja da smo im mi kazali: To je ono što tražimo. Idite i nadjite nam, upravo je netaènost koju želimo da odbacimo.“

Na konferenciji za medije u Pentagonu Fejt je nastojao da demantuje i druga dva, kako ih je nazvao, pogrešna zakljuèka u vezi sa amerièkom politikom. On je odbacio gledište da Sekretarijat za odbranu sada ima nameru da sruši vladu u Iranu. Fejt je takodje negirao da Pentagon želi da sklopi savez sa iranskom opozicionom grupom Mudžahedin Halk, èije baze su u Iraku, kako bi mu pomogla u svrgavanju sveštenika koji su na vlasti u Teheranu. On je rekao da Pentagon smatra tu grupu teroristièkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG