Linkovi

Arapski lideri obeæali poraz terora - 2003-06-03


Predsednik Buš je došao da traži podršku arapskog sveta za takozvanu ”mapu ka miru“. Lideri Egipta, Bahreina, Jordana i Saudijske Arabije ispunili su oèekivanja. Govoreæi preko prevodioca, egipatski predsednik Hosni Mubarak izrekao je reèi koje je Bela kuæa èekala da èuje. ”Mi podržavamo mapu za mir,“ rekao je on.

Domaæin samita je rekao da su svi uèesnici osudili terorizam i nasilje, i da æe pomoæi da se unapredi mirovni proces.

”Nastaviæemo da se borimo protiv terorizma i da osudjujemo kulturni ekstremizam i nasilje u bilo kom obliku,“ rekao je Mubarak.

Ova uveravanja arapskog sveta zapravo jesu ono što je predsednik Buš želeo da èuje pre odlaska na trodnevni samit sa izraelskim i palestinskim premijerom koji se održava sutra u Jordanu. Stojeæi pored predsednika Mubaraka, posle razgovora u Šarm el Šeiku, Buš je govorio o trenutku nade.

”Vidimo potencijal za ujedinjenu borbu protiv terorizma. vidimo potencijal za stvaranje nove palestinske države. Takodje vidimo potencijal za veæi mir medju ljudima u regionu.“

Buš je dodao da postizanje ovih ciljeva zahteva hrabrost i moralnu viziju svake strane koja je ukljuèena u mirovni proces. jednom kritikovan da je uèinio isuviše malo na inicijativi za mir, predsednik je rekao da æe ostati umešan u proces i da æe pomoæi u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

”Amerika je odana, a i ja sam odan pomaganju svim stranama da postignu ove teške i herojske odluke koje æe voditi ka miru.“

Ovo je prvi Bušov put na Bliski istok od kako je preuzeo predsednièki položaj, januara 2001. godine, a sastanak u Šarm El Šeiku je ujedno njegov prvi susret sa palestinskim premijerom Mahmudom Abasom. Sama èinjenica da je Abas pozvan na sastanak, znaèi da je prihvaæen od strane najviših arapskih lidera kao glavni pregovaraè u ime svog naroda, i da æe za pregovaraèkim stolom sedeti na mestu nekada rezervisanom za Jasera Arafata.

XS
SM
MD
LG