Linkovi

Pred susret Buš-Putin - 2003-05-29


Amerièki predsednik Džordž Buš sastaæe se u nedelju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - po prvi put od kako su se amerièko-ruski odnosi pogoršali zbog rata u Iraku. Neki spoljnopolitièki analitièari smatraju da æe dvojica predsednika posvetiti razgovore ublaženju napetosti, dok drugi oèekuju da razgovorima dominira zabrinutost zbog programa proizvodnje nuklearnog oružja u Iranu. Saradnik Glasa Amerike Meredit Bjuel izveštava o pojedionstima. Spoljnopolitièki analitièari oèekuju da æe razgovori Predsednika Buša i Putina biti uglavnom simbolièni. Razgovori u Sankt Peterburgu æe - po mišljenju analitièara - biti usredsredjeni na poboljšanje bilateralnih odnosa i druga pitanja od obostrane brige i obostranog interesa. Bivši dopisnik britanskog lista “Times” iz Moskve, Anatol Liven, smatra da se ciljevi amerièke i ruske vlade na predstojeæim razgovorima razlikuju:

“Ruska vlada stvarno želi da obnovi odnose posle spora o ratu u Iraku, što u naèelu ne bi trebalo da bude teško jer je amerièkoj vladi poznato da Rusija nije tražila tu krizu. Ruska vlada nije èak ni pokušala da iskoristi tu krizu nego je samo sledila druge evropske vlade, svet i rusko javno mnjenje. Sa stanovišta amerièke vlade, daleko najvažnije pitanje je trgovina Rusije sa Iranom na nuklearnom polju.“

Sa tim se slaže i Endrju Kaèins, ekspert Karnegijeve fondacije za medjunarodni mir, koji smatra da æe prodaja ruske nuklearne tehnologije Iranu verovatno biti u vrhu razgovora predsednika Buša i Putina jer su obojica zabrinuti zbog moguæe proizvodje oružja masovnog uništenja. Prema Kaèinsovom mišljenju:

“Sjedinjene Države i Ruska Federacija su bliže sporazumu o statusu nuklearnog programa Irana nego što su bile u prošlosti. Rusi su se približili gledištu Amerikanaca i iranski program proizvodnje nuklearnog oružja ih zabrinjava više nego ranije zbog otkriæa tokom prošlih šest meseci o fabrici centrifuga u Natanzu i fabrici teške vode drugde u Iranu.“

Liven istièe da su predsednici Buš i Putin i dalje saveznici u ratu protiv teroristièke mreže al-Kaida i medjunarodnog terorizma. No, predsednik Putin je - po Livenovim reèima - veoma zabrinut zbog napora amerièke vlade da preduzme istraživanje na polju proizvodnje taktièkog nuklearnog oružja. Rusi se takodje protive amerièkom programu protivraketne odbrane; no, pošto sada shvataju da ga ne mogu spreèiti, žele da se u njega ukljuèe.

XS
SM
MD
LG