Linkovi

Nema reakcija na pismo EU - 2003-05-28


Ministarstvo spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora potvrdilo je da su vlasti u Beogradu dobile pismo iz Brisela kojim Evropska unija traži od zemalja Zapadnog Balkana da se pridržavaju vrednosti i stavova Unije ako sa Sjedinjenim Amerièkim Državama budu potpisivale sporazume o izuzimanju amerièkih državljana od nadležnosti Meðunarodnog kriviènog suda. Prošle nedelje ministar spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanoviæ izjavio je da su vlasti u Beogradu dobile predlog Sjedinjenih Amerièkih Država da potpišu bilateralni sporazum o neizruèivanju amerièkih državljana stalnom Meðunarodnom kriviènom sudu. Ministar Svilanoviæ tada je izrazio oèekivanje da æe Savet ministara državne zajednice odluku o tome doneti u narednih nekoliko nedelja. Inaèe, u Beogradu nema reakcija na pismo iz Brisela i zahtev Evropske unije.

U medjuvremenu, neke politièke partije u Beogradu oèekuju novo razumevanje od Evropske unije i njenog zvaniènika Havijera Solane za jednu novu temu koja dominira u javnosti, a to je pitanje samostalnosti Srbije i mirnog razlaza sa Crnom Gorom. Stranka G17 Plus poèinje u subotu kampanju èiji cilj je da obezbedi podršku graðana za tu ideju, a potpredsednik stranke Milan Pajeviæ smatra da je podrška potrebna i od meðunarodne zajednice.

”Nastaviæemo u meðunarodnim kontaktima da predstavljamo suštinu našeg programa i možda æe jedna od glavnih taèaka tih produbljenih razgovora biti poseta gospodina Solane poèetkom juna a veæ je dogovoren sastanak gospodina Solane i gospodina Labusa i oèekujemo da to bude nakonstruktivnija razmena mišljenja do sada,“ rekao je Pajeviæ.

Demohrišæanska stranka Srbije najavila je da æe zamrznuti svoj status u vladajuæoj koaliciji ukoliko republièki parlament odmah ne uzme u razmatranje njenu inicijativu za organizovanje referenduma o samostalnosti Srbije.

Na ruku ovakvim inicijativama idu i ocene privrednika da, i pored harmonizacije ekonomskih odnosa, privredna saradnja dve èlanice državne zajednice nije dobra. Predsednik Privredne komore Srbije Radoslav Veselinoviæ tim povodom kaže da je sadašnji naèin saradnje sa Crnom Gorom potuno isti ili èak i teži nego sa bilo kojom drugom zemljom u našem okruženju i regionu.

XS
SM
MD
LG