Linkovi

Dan seæanja na pale borce u Sjedinjenim Državama - 2003-05-26


Na ovaj kišoviti sumoran dan, predsednik je položio venac na najveæem amerièkom vojnom groblju. To je mesto prekriveno, kako izgleda, nepreglednim krstovima na grobovima onih koji su položili život za svoju zemlju i svaki od njih je ovog praznika ukrašen malom amerièkom zastavicom. Neki od grobova datiraju još iz doba amerièke revolucije. Drugi su novi, grobovi vojnika poginulih u nedavnim konfliktima. Predsednik je rekao da su svi oni poginuli u službi svoje zemlje i slobode.

”Danas odajemo poštu muškarcima i ženama koji su nosili naše uniforme i koji su izgubili život vršeæi svoju dužnost, od sukoba u Iraku i Avganistanu, preko konflikta u Koreji i Vijetnamu do iskušenja Drugog svetskog rata i sukoba u kojima se rodila naša nacija”.

Predsednikovo lice je bilo sumorno dok se priseæao nekih detalja i hvalio žrtve koje su ovi vojnici podneli. On je rekao da se poginuli Amerikanci nisu borili za slavu veæ da ispune svoju dužnost.

”U svakoj generaciji Amerikanaca, imali smo hrabrost koja je bila potrebna za ispunjenje zadataka naše zemlje. Farme, mali gradovi i ulice u ovoj zemlji su uvek radjali slobodne gradjane koji su preuzimali na sebe disciplinu i dužnost vojnika”.

Predsednik Buš je više puta ponovio da su ti muškarci i žene pokazali da je moralna snaga demokratije jaèa od bilo kojeg tiranina.

“Udovica jednog marinca koji je izgubio život u Iraku je veoma jasno istakla: ”Postoji dobro i zlo na svetu“, rekla je ona “ to je stvarnost, a on je bio na strani dobra“.

Predsednik Buss je zakljuèio da naša nacija na Dan seæanja na pale borce odaje poštu mnogim dobrim ljudima, Amerikancima koji su bili voljni da umru za svoju zemlju i njene ciljeve.

XS
SM
MD
LG