Linkovi

Senat za ukidanje zabrane “malih nuklearnih bombi“ - 2003-05-21


Sa pedesetjednim glasom ”protiv“ i 43 ”za”, Senat je odbacio amandman demokrata na zakon o odobrenju sredstava za odbranu kojim je bilo pridvidjeno da ostane na snazi zabrana istraživanja i razvoja nuklearnih bombi male eksplozivne snage. Medju demokatama koji se protive ukidanju zabrane je i senator Karl Levin iz Mièigena, koji je kazao da bi ukidanje zabrane moglo da naškodi naporima Sjedinjenih država da ubijede druge zemlje, kao što je Sjeverna Koreja - da ne razvijaju sopstvene programe atomskog naoružanja.

“Ubjeðujemo druge da ne razvijaju programe nuklearnog naoružanja, i umjesto da predvodimo akcije za smanjenje nuklearnih arsenala, mi se nerazborito odluèujemo da idemo drugim putem. Ukratko, Sjedinjene države ne bi trebalo da vode politku koju ne tolerišemo kod drugih“.

Meðutim, republikanski senator iz nevade Džon Ensin ima drugaèije mišljenje:

“Vjerovatnije je da æemo, zadržavanjem jakih istraživaèkih i razvojnih kapaciteta, ubijediti naše saveznike i odvratiti suparnike.“

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld apelovao je juèe na Kongres da ukine zabranu, rekavši da bi nuklearne bombe male eksplozivne snage mogle da budu korišæene za uništavanje skladišta hemijskog ili biološkog oružja. Nuklearne bombe male jaèine imaju snagu manju od pet kilotona, što je treæina snage koju je imala bomba baèena na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu. Donji dom Kongresa se još nije izjasnio o predloženom aktu. Oèekuje se da bi tokom ove sedmice, oba doma Kongresa trebalo da glasaju o opštem zakonu kojim se odobrava 400 milijardi dolara za programe odbrane u narednoj godini.

XS
SM
MD
LG