Linkovi

Politièko bekstvo teksaških demokrata u Oklahomu - 2003-05-16


Teksaško zakonodavno telo , sa republikancima na èelu, pripremalo se da poæne zasedanje prošlog ponedeljka kada je neoèekivano postalo jasno da su odsutne sve demokrate . Republikanci su brzo naredili državnim policajcima i legendarnim teksaškim rendžerima da uhvate nestale demokrate. No, demokrate su bile korak brže od zakona. Pobegle su u susednu Oklahomu i odsele u jednom hotelu. Demokratski zakonodavci su napustili Teksas da bi blokirali pokušaj republikanskih zakonodavaca da promene nekoliko izbornih okruga što bi im verovatno omoguæilo da preuzmu od demokrata najmanje još èetii mesta u Kongresu na sledeæim izborima. Demokrate u zakonodavnom telu nisu imale dovoljno glasova da blokiraju taj plan , te su odluèile da republikancima uskrate kvorum potreban za vodjenje zakonodavnog posla. Da bi se debatovalo i donosilo zakone potrebno je da prisustvuje stotinu od ukupno sto pedeset zakonodavaca. Zakonodavac Džim Danam je medju više od pedeset demokrata pobeglih u Oklahomu.

”Želim da se zahvalim našim porodicama i našim prijateljima. Nedostajete nam. Mi smo dobro.“

Republikanci, poput ovog zakonosdavca, optužuju demokrate da èine ono što je nezamislivo u Teksasu jer beže od politièke bitke.

“Svedoci smo tiranije manjine,“ rekao je jedan od njih.

Republikanci su preuzeli kontrolu u teksaškom Predstavnièkom domu u januaru ove godine prvi put tokom prošlih sto pedeset godina. U svojevremenom bastionu demokrata -- Teksasu podrška republikancima je znatno porasla tokom prošlih èetrdeset godina.

XS
SM
MD
LG