Linkovi

Terorizam u Saudijskoj Arabiji - 2003-05-16


Amerièke i saudijske vlasti su èvrsto obeæale da æe saradjivati u pronalaženju odgovornih za samoubilaèke bombaške napade prošlog ponedeljka u Rijadu u kojima je poginulo trideset èetvoro ljudi. Saradnik Glasa Amerike Džim Maloun izveštava o pojedinostima.

Saudijski spoljnopolitièki savetnik Adel Džubeir èvrsto je obeæao pred novinarima u saudijskoj ambasadi u Vašingtonu da æe saudijske vlasti saradjivati sa amerièkim istražiteljima koji vode istragu o samoubilaèkim bombaškim napadima u Rijadu. Prema njegovim reèima, i Saudijska Arabija i Sjedinjene Države su u “fokusu “ teroristièke mreže al-Kaida. No, Džubeir je takodje priznao da samoubilaèki teroristièki napadi poèetkom ove sedmice u Rijadu pokazuju da saudijska vlada mora da poboljša antiteroristièke mere.

”Da li smo bili neuspešni? Jesmo. Bili smo neuspešni u ponedeljak. I izvuæi æemo pouku iz te greške. Osiguraæemo da se to ne ponovi. Ti tragièni dogadjaji u ponedeljak predstavljaju podsticaj Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Državama, svim ljudima koji vole slobodu širom sveta da udvostruèimo naše napore i da odluèno gonimo teroriste. Moramo ih kazniti bez milosti. Dugujemo to našem narodu i drugima u našoj zemlji.“

Spoljnopolitièki savetnik saudijskog prestolonaslednika Adel Džubeir govorio je o tome posle upozorenja amerièkog državnog sekretarijata na moguænost skorog teroristièkog napada u saudijskom gradu Džedi. Izdato je takodje odvojeno upozorenje o moguæem teroristièkom napadu u Keniji. Ranije ove nedelje, amerièki ambasador u Saudijskoj Arabiji Robert Džordan ukazao je u intervjuu te-ve mreži Si-bi-es da saudijske vlasti nisu reagovale dovoljno brzo kada su ih amerièke vlasti upozorile na moguænost teroristièkog napada nekoliko nedelja pre samoubilaèkih teroristièkih napada prošlog ponedeljka u Rijadu.

“I dalje saradjujemo sa Saudijcima, ali oni pre tog tragiènog dogadjaja nisu uveli mere bezbednosti koje smo mi zahtevali.“

No, amerièki zvaniènici su pohvalili juèe saradnju saudijske vlade u ratu protiv terorizma. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer se tim povodom obratio novinarima.

“Taj napad služi kao podsetnik saudijskim vlastima i saudijskoj vladi da se suprostave terorizmu u svojoj zemlji jer terorizam ne ugrožava samo Sjedinjenim Države i zapadne džavljane koji žive u Saudijskoj Arabiji nego i samu saudijsku vladu. Reagovanje saudijske vlade je bilo dobro.“ Direktor amerièkog Federalnog istražnog biroa Robert Maler je ukazao da je preliminarna saudijska istraga o napadima u Rijadu “temeljna i ekspeditivna.“ Još jedan broj agenata amerièkog Federalnog istražnog biroa otputovaæe uskoro u Saudijsku Arabiju da pomogne u vodjenju istrage. Saradnja izmedju saudijskih i amerièkih vlasti je bila problematièna u prošlosti. Amerièki funkcioneri tvrde da su im saudijske vlasti dale samo ogranièeni pristup osumnjièenima za napad kamionom sa eksplozivom na vojne stambene kule Kobar 1996. godine u Rijadu u kome je poginulo devetnaest amerièkih vojnika. Svi osumnjièeni za taj napad bili su pogubljeni pre nego što su amerièki istražitelji mogli da ih podvrgnu saslušanju.

XS
SM
MD
LG