Linkovi

Predsednik Buš o teroristièkim napadima u Saudijskoj Arabiji - 2003-05-13


Predsednik Buš je rekao da napadi u glavnom gradu Saudijske Arabije podseæaju da se borba protiv terorizma nastavlja. On je rekao da æe, kako se izrazio, ”beskrupulozne“ ubice biti uhvaæene.

”Te užasne napade su izvršile ubice èija je jedina vera mržnja. Sjedinjene Države æe pronaæi te ubice i oni æe shvatiti šta znaèi amerièka pravda“.

Predsednik je rekao da Amerikanci žale zbog gubitka života u Saudijskoj Arabiji i dodao da su njihove molitve i misli sa porodicama žrtava. Državni sekretar Pauel je trenutno u Saudijskoj Arabiji. On kaže da ne zna još uvek ko je odgovoran za te napade, ali da oni nose, kako se izrazio, ”sva obeležja terorista Al Kaide“. Al Kaida se smatra odgovornom za bombaške napade 1998. na amerièke ambasade u Keniji i Tanzaniji kao i za napade 11. septembra 2001. godine na Svetski trgovinski centar, u Njujorku, i Pentagon, u Vašingtonu. Ranije ovog meseca, Stejt Department je izdao upozorenje Amerikancima da ne putuju u Saudijsku Arabiju zbog sve veæe zabrinutosti da bi moglo doæi do teroristièkih napada. U Saudijskoj Arabiji živi veliki broj stranih radnika i struènjaka, ukljuèujuæi oko 30 hiljada Amerikanaca. U govoru održanom na skupu u državi Indijani u cilju promocije plana za smanjenje poreza, predsednik Buš je rekao da je najbolji naèin za zaštitu od teroristièkih napada u Sjedinjenim Državama lov na ”svakoga ko bi naneo štetu Amerikancima“.

”Biæemo strpljivi i neæemo se predati jer to je naša obaveza prema buduæim generacijama Amerikanaca. To je obaveza prema kojoj moramo da uložimo napor kako bismo obezbedili da ljudi žive u slobodi i miru u ovoj zemlji”.

Predsednik je ponovo povezao borbu protiv terorizma sa Amerikancima predvodjenom invazijom na Irak, rekavši da je uspešna kampanja da se svrgne Sadam Husein bila jedna od pobeda u širem ratu protiv terorizma.

”Zahvaljujuæi našoj amerièkoj vojsci i saveznièkim snagama, Amerika je sada bezbednija. Svet æe biti mirniji, dok je iraèki narod slobodan“.

Državni sekretar Pauel boravi na Bliskom istoku radi diskusija o posleratnoj rekonstrukciji Iraka kao i o predloženom sporazumu o podeli vlasti izmedju Izraelaca i Palestinaca. On kaže da æe amerièki i saudijski funkcioneri nastaviti da saradjuju u cilju zaustavljanja teroristièkih napada.

XS
SM
MD
LG