Linkovi

Amerièki predsednik, Džordž Buš, rekao  da æe zahvaljujuæi osloboðenju Iraka, svet postati mirniji - 2003-04-20


Amerièki predsednik, izašao je u pratnji dvoje od sedam nedavno osloboðenih Amerikanca zarobljenih u Iraku .I ukazao da se molio za mir i dodao da su dogaðaji u Iraku stavili svet na pravi put.

” Oslobaðanje Iraka doprineæe mirnijem svetu. “

Predsednik Buš je kratko razgovarao sa novinarima u bazi Fort Hud, najveæem vojnom objektu u Sjedinjenim Državama. Tada je bio upitan da li je zabrinut zbog nedavnih demonstracijama u Iraku, kojima je zahtevano da se amerièke snage povuku. Predsednik Buš je rekao da demonstracije predstavljaju znak slobode :

” Sloboda je divna. I kada je narod slobodan, može da izrazi sopstveno mišljenje. Pre nego što smo došli, narod nije mogao da izražava sopstveno mišljenje. A, sada to može. “

Predsednik Buš je ponovio da ne zna da li je Sadam Husein, živ ili mrtav. Dodao je da je važno da se više ne nalazi na položaju liènost koja je decenijama vladala Irakom. Buš je tada izneo neke savete bivšem iraèkom prvaku :

” Ako je živ, savetujem mu da se nigde ne pojavljuje. “

Predsednik Buš je nagovestio da æe od sada, pošto je borbena faza Operacije sloboda Iraka skoro okonèana, više govoriti o domaæoj politici. Ali je jasno ukazao da i dalje mnogo pažnje posveæuje ženama i muškarcima u amerièkim oružanim snagama. Dodao je da je bio ohrabren nezvaniènim razgovorima sa dvoje osloboðenih ratnih zarobljenika :

” Verovali ili ne, bio sam veoma iznenaðen, jer su bili puni snage i elana, pozitivnih pogleda, i presreæni što su ovde. “

Dejvid Vilijams i Ronald Jang vratili su se u Fort Hud - matiènu bazu - nepunih 12 sati pre toga. Dva pilota borbenih helikoptera morala su da napuste letelice dvadeset i èetvrtog prošlog meseca u Iraku. Spašeni su zajedno sa još pet zarobljenih Amerikanaca - trinaestog ovog meseca.

XS
SM
MD
LG