Linkovi

Amnesti internešnel povodom Iraka - 2003-04-02


Organizacija Amnesti Internešnl vrši pritisak na Komisiju za ljudska prava koja broji 53 zemlje da pošalje posmatraèe za praæenje ljudskih prava u Irak. Obrativši se novinarima u Ženevi, gde komisija za ljudska prava održava godišnji sastanak, direktor pravnog sektora Amnesti Internešnla, Klaudio Kordone, je izjavio da su posmatraèi za ljudska prava potrebni širom Iraka kad bezbednosni uslovi to dopuste.

”Taj mandat bi trebalo da pokrije ozbiljna kršenja ljudskih prava, bez obzira ko ih poèini, kao i situacije u kojima bi razlièite sile mogle da drže kontrolu nad razlièitim delovima zemlje.“

Kordone kaže da pogibije civila i ozbiljna kršenja pravila rata moraju biti istraženi. On je apelovao na iraèke vlasti da prestanu da prerušavaju svoje vojnike u civile, rekavši da to predstavlja kršenje medjunarodnog prava i da izlaže civile opasnosti.

”To se u humanitarnom pravu zove perfidnost. To je ratni zloèin prema statutu Medjunarodnog kriviènog suda.“

Klaudio Kordone iz Amnesti Internešnla kaže da ratni zarobljenici mogu da budu pritvoreni bilo gde, ali da moraju da budu tretirani pravedno, bez zastrašivanja. On je takodje rekao da bi iraèki civili trebalo da budu pritvoreni samo unutar Iraka. Takodje je apelovao na Sjedinjene Države da ne šalju bilo kakve iraèke ratne zarobljenike u amerièki objekat u Guantanamo Beju, na Kubi, gde su odvedeni ratni zarobljenici iz Avganistana. Guantanamo Bej je van teritorije Sjedinjenih Država i zatvorenici koji se tamo nalaze nisu zaštiæeni amerièkim zakonom.

Gospodin Kordone je dodao da je Britanija jedina sila, koja je umešana u Iraèki rat, koja je potpisnica statuta Medjunarodnog kriviènog suda. To znaèi, rekao je on, da se njenim podanicima može suditi na tom sudu ukoliko bude bilo kakvih optužbi za ratne zloèine. Isti funkcioner Amnestija je rekao da veæ postoji drugo telo koje je pravno kompetentno da istraži tvrdnje o ratnim zloèinima: a to je Medjuanrodna humanitarna komisija za utvrdjivanje èinjeniènog stanja. I Britanija i Australija priznaju tu organizaciju dok je Sjedinjene Države i Irak ne priznaju.

XS
SM
MD
LG