Linkovi

SAD  odbacile pozive arapskih zemalja za primirje - 2003-03-25


Funkcioenri u Stejt departmentu su uètivo, ali odluèno, odbacili predloge arapskih saveznika i drugih zemalja da se zaustavi vojna kampanja protiv Sadama Huseina i obnove politièki razgovori o razoružanju Iraka u UN. Ministri zemalja èlanica Arapske lige su sa sastanka u Kairu uputili poziv za trenutno povlaèenje koalicionih snaga predvodjenih SAD i za hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o iraèkoj krizi. U odvojenom razvoju dogadjaja, saudijski ministar inostranih poslova princ Saud al-Fajsal, izjavio je da je njegova vlada predložila Vašingtonu i Bagdadu da prestanu sa ratnim dejstvima i da daju još jednu šansu diplomatiji. Na brifingu u Stejt departmentu, predstavnik Rièard Bauèer, je izjavio da SAD nisu upoznate sa novim mirovnim predlogom Saudijske Arabije, ali je jasno stavio do znanja da administracija predsednika Buša nije zainteresovana za bilo kakav diplomatski proces u koji bi bila ukljuèena i vlada Sadama Huseina i koji bi tu vladu ostavio na vlasti.

“Nažalost, mislimo da je vreme za kooperativna rešenja sa ovim iraèkim režimom isteklo. Pored toga, izneli smo veoma jasno da je naš cilj uklanjanje oružja masovnog uništenja u Iraku i oslobadjanje iraèkog naroda od brutalnog i korumpiranog režima Sadama Huseina. Mirovni predlozi koji bi ostavili na vlasti sadašnji iraèki režim, koji bi zatim ponovo mogao da preti medjunarodnoj zajednici, svojim susedima i svom sopstvenom narodu, više nisu prihvatljivi“.

Bauèer je rekao da bi još jedna otvorena debata u Savetu bezbednosti samo odvratila pažnju tog tela od hitnih pitanja, kao što je modifikacija programa svetske organizacije ”nafta za hranu“, kako bi iraèkom narodu mogla i dalje da se dostavlja neophodna pomoæ. SAD su zajedno sa Britanijom predložile rezoluciju u Savetu bezbednosti kojom bi svetskoj organizaciji privremeno bilo dato iskljuèivo ovlašæenje da zameni iraèku vladu kao kao distributer hrane i medicinskih i drugih potrepština. Predstavnik Stejt departmenta je takodje rekao da je državni sekretar Kolin Pauel juèe dvaput razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom o toj rezoluciji i da oèekuje da æe uskoro biti postignuta saglasnost uprkos, kako funkcioneri ovde navode, otporu Francuske amerièko-britanskom nacrtu rezolucije. Više od 60 odsto iraèkog stanovništva od 26 miliona ljudi, zavisi od programa ”nafta za hranu“ kojim su zajednièki upravljale UN i iraèka vlada od 1996. godine.

XS
SM
MD
LG