Linkovi

Kongres raspravljao o Iraku - 2003-03-21


Amerièki Senat je usvojio rezoluciju kojom se izražava podrška amerièkim trupama u ratu za razoružavanje Iraka. Oèekuje se da æe i Predstavnièki dom uskoro usvojiti istu meru. Dopisnica Glasa Amerike Debora Tejt izveštava sa Kapitol Hila:

Uprkos razlièitim gledištima o politici Bušove administracije prema Iraku, amerièki zakonodavci su juèe izrazili jedinstvenu podršku amerièkim vojnicima angažovanim u vojnoj akciji razoružanja te zemlje. Lider demokrata u Senatu Tom Dešl (Tom Daschle) iz Južne Dakote, koji je razgnevio republikance ranije ove nedelje optuživši predsednika Buša da je ”strahovito promašio“ u svojim diplomatskim nastojanjima povodom Iraka, rekao je sledeæe:

”Mi smo se možda razlikovali u stavu oko toga šta nas je dovelo do ove taèke. Medjutim, predsednik Sjedinjenih Država je glavnokomandujuæi oružanih snaga i danas smo svi ujedinjeni uz njega.“ Mada je izrazio podršku amerièkim vojnicima, demokratski senator Robert Berd (Robert Byrd) iz Zapadne Virdžinije nije ni pokušao da sakrije svoje protivljenje ratu:

”Duboko sam uveren da nova doktrina preventivnih napada nije u skladu sa medjunarodnim zakonom. Gajim duboku rezervisanost prema tvrdnji u ovoj rezoluciji da je Kongres u ”potpunosti dozvolio ovaj rat protiv Iraka. Ne verujem da Kongres može da prepusti ili prenese na bilo kog predsednika Sjedinjenih Država svoje ustavom zagarantovano ovlašæenje da proglašava rat.“

Lider republikanske veæine Bil Frist iz Tenesija izneo je drugaèije gledište:

”Ovaj rat je opravdan našim sopstvenim zakonima, medjunarodnom pravdom i zakonima prirode, koji kažu da su svi ljudi rodjeni ravnopravni i da imaju pravo da žive u slobodi.“ Republikanski senator Džon Mekejn (John McCain) je iskoristio priliku da kritikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija što nije podržao nacrt rezolucije kojom bi se dozvolila vojna akcija predvodjena Sjedinjenim državama:

”Naša vojska se bori da sprovede zahteve Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se Irak razoruža, mada su neki u tom telu odustali od sopstvene obaveze da pozovu Irak na odgovornost zbog prkošenja svetskoj organizaciji. Naši muškarci i žene se bore kako iraèki narod ne bi više živeo pod terorom i da bi imao razloga da veruje kao i mi da blagodet slobode nije samo privilegija nekolicine sreænih, veæ neotudjivo pravo celog èoveèanstva.“ Za jednog od zakonodavaca, demokratskog senatora Tima Džonsona iz Južne Dakote, rat je posebno lièna stvar:

”Kao otac sina koji je narednik u 101. vazdušno-desantnoj diviziji, koja je sada u Iraku, razumem mešavinu ponosa i strahovanja koje èlanovi porodica pripadnika vojnih snaga oseæaju u ovom trenutku.“

Lider veæine Frist rekao je novinarima da oèekuje da æe funkcioneri administracije svakodnevno obaveštavati vodeæe èlanove Kongresa o tome kako se rat odvija.

XS
SM
MD
LG