Linkovi

Pentagon spreman za rat sa Irakom - 2003-03-19


Amerièke snage su izvršile finalne pripreme za poèetak vazdušnog, kopnenog i pomorskog napada bez presedana na vladu iraèkog predsednika Sadama Huseina. Stotine hiljada vojnika je sada, uz podršku stotina aviona, na udarnoj distanci od Iraka. Amerièke i britanske trupe su u Kuvajtu i nagomilavaju se kraj iraèke južne granice, spremne da odmah po naredjenju zapoènu invaziju. Kada predsednik Buš bude naredio da rat poène, oèekuje se da æe hiljade vodjenih raketa i bombi kao kiša zasuti iraèke vojne ciljeve u, kako funkcioneri Pentagona najavljuju, najpreciznijoj vazdušnoj kampanji u istoriji ratovanja.

Nekoliko sati pre oèekivanog poèetka neprijateljstava, avioni koalicije su bacili blizu dva miliona letaka iznad vojnih i civilnih objekata u južnom Iraku. U lecima se naglašava da koalicione snage ne žele da uèine zlo nedužnim Iraèanima. Drugom porukom se poziva iraèka vojska da se uzdrži od upotrebe oružja masovnog uništenja i podmetanja požara u izvorima nafte.

Funkcioneri Pentagona izražavaju zabrinutost da bi iraèke snage mogle da upotrebe hemijsko i biološko oružje, posebno dok su saveznièke snage nagomilane na poèetku konflikta. Isti funkcioneri, pozivajuæi se na obaveštajne izvore, izražavaju mišljenje da je Sadam Husein dao komandatima na terenu ovlašæenje da upotrebe oružje masovnog uništenja. Irak je demantovao da poseduje takvo naoružanje, rekavši da je uništio sve zalihe u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija donetom posle proterivanja iraèkih snaga iz Kuvajta, tokom zalivskog rata 1991. godine.

U medjuvremenu, funkcioneri Pentagona èekaju da turski parlament donese odluku o tome da li æe amerièkim ratnim avionima biti dopušteno da koriste turski vazdušni prostor u borbi protiv Iraka. Upotreba turskog vazdušnog prostora bi omoguæila avionima koji su stacionirani u Evropi direktniji let ka Iraku, a ratnim brodovima koji su stacionirani u Sredozemnom moru da lansiraju krstareæe rakete na ciljeve u severnom Iraku. Turski parlament je veæ odbacio zahtev da dopusti amerièkim vojnicima tranzit kroz njihovu zemlju u cilju otvaranja fronta u severnom Iraku. Sjedinjene Države navode da oko 45 zemalja privatno ili javno, podržava odluku da se Irak razoruža i Sadam Husein silom zbaci sa vlasti.

XS
SM
MD
LG