Linkovi

Severna Koreja preti povlaèenjem iz sporazuma o primirju - 2003-02-18


Napetost na Korejskom poluostrvu ponovo je porasla današnjim saopštenjem Pjongjanga o moguæem povlaèenju iz sporazuma o primirju, kojim je 1953. godine okonèan Korejski rat. U saopštenju koji su preneli državni mediji optužuje se Vašington da jaèa svoje snage u tom regionu, uprkos odredbama pomenutog sporazuma, kao i da planira pomorsku blokadu. U prilog toj tvrdnji Severna Koreja istièe da su snage Sjedinjenih Država u decembru presrele jedan severnokorejski brod natovaren raketama namenjenim Jemenu. Pjongjang tu akciju naziva skoro otvorenim proglašavanjem rata. Teško je zakljuèiti šta Severna Koreja želi da postigne ovom pretnjom. Južnokorejski politièki analitièari kažu da bi ona mogla da znaèi da æe Sever obnoviti rat, dok drugi smatraju da se radi o zveckanju oružjem kako bi se Sjedinjene Države prisilile na razgovor o sporu oko severnokorejskog nuklearnog programa. Funkcioneri južnokorejske odbrane kažu da duž zajednièke granice nije primeæena nikakva neuobièajena aktivnost severnokorejskih snaga. To podruèje je jedno od najteže naoružanih u svetu, sa oko 700 hiljada vojnika na severnokorejskoj i nekoliko stotina hiljada vojnika na južnokorejskoj strani granice. Pomenuto saopštenje objavljeno je samo dan pošto su Sjedinjene Države i Južna Koreja objavile da æe iduæeg meseca, kao i svake godine, održati zajednièku vojnu vežbu. Neki posmatraèi prilika na Korejskom poluostrvu smatraju da bi ta vežba mogla još više da razgnevi Pjongjang, koji je i ranije izražavao ljutnju zbog sliènih manevara. Èarls Morison je predsednik Centra istok-zapad, sociopolitièkog instituta u Honoluluu, na Havajima, koji se bavi analizom bezbednosti u azijsko-pacifièkom regionu:

”Oni æe sada sve da tumaèe kao provokaciju. Bilo kakvu vojnu vežbu. Iskoristiæe svaki izgovor za istu tvrdnju kao do sada, da im je bezbednost ugrožena.“

Severnokorejski mediji skoro svakodnevno koriste gnevnu retoriku protiv Sjedinjenih Država, od prošlog oktobra, kada je Vašington saopštio da je Pjongjang priznao da je nastavio sa razvojem nuklearnog naoružanja, kršeæi time sporazum koji to zabranjuje. Severna Koreja se od tada povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i saopštila da je ponovo pokrenula jedan nuklearni reaktor u kome može da se proizvodi plutonijum pogodan za nuklearno oružje. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija æe uskoro otvoriti debatu o severnokorejskom nuklearnom programu, što bi moglo da dovede do proglašavanja sankcija. Pjongjang tvrdi da bi to bilo isto što i objava rata. Uprkos današnjoj pretnji od strane Severne Koreje, južnokorejski predsednik Kim De Džung kaže da je opasnost od rata na Korejskom poluostrvu minimalna ili èak nepostojeæa. On je pozvao Vašington i Pjongjang da zapoènu razgovore, rekavši da je to jedini naèin da se reši ovaj problem. Obe pomenute strane izražavaju spremnost da razgovaraju, ali za sada nije ugovoren nikakav sastanak. Bušova administracija je odbacila zahtev Pjongjanga za sklapanje bilateralnog sporazuma o nenapadanju, rekavši da neæe popuštati pred nuklearnim pretnjama i ucenama.

XS
SM
MD
LG