Linkovi

Nominacije za Oskara - 2003-02-11


Ekranizacija istomenog komada Morin Daglas Votkins (Maurine Dallas Watkins), po kome je nastala i brodvejska predstava, film ”Èikago“ - nominovan je u 13 kategorija, medju kojima je i ona za najbolji film. ”Èikago“ je prièa o dve žene optužene za ubistvo, u Èikagu poèetkom 20-tih godina prošlog veka.

Zvezda filma ”Èikago“ Rene Zelveger, nominovana je za najbolju žensku ulogu, dok su Kvin Latifa, Ketrin-Zita Džouns i Džon Si Rajli nominovani su za najbolje u kategorijama sporednih uloga.

"Gangs of New York" (ili Njujorške bande), prièa o sukobima medju pristiglim imigrantima na amerièku teritoriju u XIX veku, dobila je 10 nominacija. Zvezda filma Danijel Dej Luis, koji u filmu tumaèi lik Bila koga zovu kasapin (Bill the Butcher), nominovan je za najbolju mušku ulogu.

Film Martina Skorsezea "Gangs of New York" je nominovan i za najbolji film, a u istoj kategoriji je i film Stivena Daldrija "The Hours". Medju devet nominacija za taj film su nominacije Nikol Kidman za glavnu ulogu, u kojoj igra èuvenu spisateljicu Virdžiniju Vulf, i Eda Harisa, za tumaèenje Rièarda Brauna (Richard Brown), pisca koji umire od side. Džulijen Mur je nominovana za najbolju sporednu ulogu.

Medju kandidatima za najbolji film su i film Pitera Džeksona - drugi deo trilogije ”Gospodara Prstenova“ - ”Dve kule“ i prièa o preživljavanju jednog pijaniste u okupiranoj Varšavi tokom II Svetskog rata - film Romana Polanskog - "The Pianist". Frenk Pirson (Frank Pierson), predsednik Amerièke akademije za film, objavio je imena reditelja koji su nominovani za najbolje.

Meril Strip je nominovana za Oskara za sporednu ulogu u prièi o nastanku holivudskog scenarija - "Adaptation". Stripova je glumica sa najviše nominacija za ovu prestižnu nagradu - ima ih ukupno 13.

Za najboljeg glumca nominovan je Džek Nikolson za ulogu udovca koji pokušava da nadje sebe posle penzionisanja. ”About Schmidt“. Ovo je njegova 12. nominacija za Oskara.

Za najboljeg glumca nominovan je i Majkl Kejn za ulogu u ekranizaciji romana Grejema Grina, "The Quiet American", u kome tumaèi amerièkog novinara u Vijetnamu 50-tih godina prošlog veka. U istoj kategoriji su Edrijen Brodi (Adrien Brody) za film "The Pianist" i Nikolas Kejdž za film "Adaptation". Oskare bira 5.600 èlanova Akademije za filmsku umetnost, medju kojima su vrhunski holivudski glumci, reditelji, scenaristi i drugi filmski struènjaci. Sveèana ceremonija dodele Oskara održaæe se u Los Andjelesu 23. marta.

XS
SM
MD
LG