Linkovi

Britanski premijer govorio o Iraku - 2002-09-10


Premijer Bler je rekao da istièe vreme za Sadama Huseina da se povinuje rezolucijama Ujedinjenih nacija, kojima se od njega zahteva da uništi svo oružje za masovna razaranja. Bler je rekao da je diplomatija važna, ali da Sadam Husein mora da shvati da je pretnja vojnom silom stvarna:

”Neka bude jasno stoga, da se on mora razoružati. Neka bude jasno da više nema nikakvih uslovljavanja, više nema igara i zavaravanja, i više nema potkopavanja autoriteta Ujedinjenih nacija. Takodje neka bude jasno: ako volja Ujedinjenih nacija bude ignorisana - uslediæe akcija.“

Britanski premijer je rekao da bi vojna sila trebalo da bude poslednje pribežište u hvatanju u koštac sa Sadamom Huseinom. Ali on je rekao da bi bilo nezamislivo ignorisati pretnju koju predstavlja iraèki lider:

”Ako se ne pozabavimo pretnjom koju predstavljaju taj medjunarodni prestupnik i njegov varvarski režim, on možda neæe veæ ovog ili sledeæeg meseca zapaliti požar koji æe nas obuhvatiti. Možda èak ni ove, niti sledeæe godine. Ali u nekom trenutku hoæe. Lièno ne želim da na svojoj savesti nosim saznanje da smo znali za tu opasnost, da smo znali da dolazi, a da nismo uèinili ništa.“

Britanski premijer je rekao sindikalnim vodjama da æe Ujedinjene nacije biti ukljuèene u rešavanje iraèke krize. Osim toga, on je obeæao debatu u parlamentu pre nego što bude poslao britanske vojnike u rat. Sindikalne vodje su izjavile da je Blerov govor delimièno ublažio njihova strahovanja. Kongres britanskih sindikata je u ponedeljak izglasao protivljenje vojnoj akciji u Iraku ukoliko je ne odobre Ujedinjene nacije. Premijer Bler je prošle subote razgovarao sa amerièkim predsednikom Džordžm Bušom o Iraku, a njegov govor se opisuje kao uvod u ono što bi Buš mogao da kaže u svom govoru, koji æe u èetvrtak održati pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG