Linkovi

Buš razgovarao sa premijerom Australije - 2002-09-07


Australijski premijer Džon Hauard kaže kako mu je predsednik Buš rekao da nikakva odluka nije doneta o moguæem vojnom udaru za svrgavanje iraèkog lidera Sadama Huseina. Na skupštini australijske Liberalne stranke, u Kvinslendu, Hauard je rekao da je preneo Bušu gledište Australije da bi Ujedinjene nacije trebalo da budu ukljuèene u bilo kakvu operaciju usmerenu ka umanjivanju opasnosti od Iraka. On je rekao kako su se njih dvojica složili da im je zajednièko oseæanje ”mržnje i odvratnosti“ prema ratu. Australijski premijer je rekao da Australija deli amerièku zabrinutost zbog upornog odbijanja Iraka da poštuje rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i inspekcijama naoružanja, ali je izrazio nadu da æe rat nerava izmedju Bagdada i Vašingtona biti rešen bez upotrebe sile. Ipak, australijski lider je rekao da Vašington može da raèuna na saradnju svojih saveznika u hvatanju u koštac sa Irakom:

”Predsednik Buš mi je jutros telefonirao radi diskusije o situaciji u vezi sa Irakom. Nije pravedno i nije adekvatno da sva odgovornost i sve obaveze padnu na teret Sjedinjenih Država.“

Lider australijske opozicione Laburistièke stranke Sajmon Krien rekao je da je od kljuène važnosti da premijer otvoreno i pošteno govori o moguæem uèešæu Australije u vojnoj ofanzivi:

”Premijer bi trebalo da osigura podnošenje izveštaja naciji i parlamentu, kada kroz dve nedelje bude ponovo poèeo da zaseda, i omoguæi punu debatu o tome u Australiji.“

Premijer Hauard je svoj govor u Kvinslendu završio isticanjem potrebe budnosti. On je rekao da su dogadjaji od 11. septembra prošle godine pokazali koliko èak i najsnažnije države mogu biti ranjive prema terorizmu i drugim opasnostima.

XS
SM
MD
LG