Linkovi

Rastu polemike i obeæanja kandidata - 2002-08-28


Lider Demohrišæanske stranke Srbije Vladan Batiæ smatra da predsednièki izbori predstavljaju biranje privremenog šefa države pošto se oèekuje da on na toj funkciji ostane samo dok ne bude donet novi ustav. Za razliku od ostalih partija, Demohrišæanska stranka Srbije se još nije izjasnila koga æe od kandidata podržati na predstojeæim predsednièkim izborima. DHSS može da podrži samo onog kandidata koji iza svog imena bude imao oznaku »DOS« ili kandidata koji se zalaže za samostalnu Srbiju, pojasnio je Batiæ. Batiæ nije želeo da odgovori na pitanje da li æe èlanovima svoje partije predložiti da glasaju za Velimira Iliæa.

Inaèe, lider Nove Srbije Velimir Iliæ predaæe sutra potpise za kandidaturu na predsednièkim izborima. Funkcioner te partije Jovan Mariæ rekao je da Nova Srbija, pored predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice i potpredsednika savezne vlade Miroljuba Labusa, nudi novi put državi, jer Velimir Iliæ obuhvata najbolje osobine te dvojice kandidata.

Predsednik Narodne demokratske stranke Slobodan Vuksanoviæ saopštio je da æe predsednièki kandidat te partije biti Vojislav Koštunica i izrazio oèekivanje da æe on pobediti u prvom izbornom krugu i da æe ga podržati koalicija DAN. Vuksanoviæ je upozorio i na moguænost izborne kraðe, ukoliko bude drugog kruga koja æe se zasnivati na manipulaciji centralnim biraèkim spiskom.

Govoreæi o dosadašnjoj kampanji predsednièkih kandidata srpski premijer Zoran Ðinðiæ istakao je u izjavi za agenciju FoNet da se njegovi politièki protivnici najviše bave kritikom njegovog rada. ”Pitanje predsednika Srbije nije suštinsko za Srbiju, jer on niti može da raspusti Skupštinu kako veæina kandidata obeæava, niti da raspiše nove izbore, niti može da formira neku novu vladu,“ rekao je Ðinðiæ. On je zatim upozorio da, ako se predsednièki izbori pretvore u referendum o premijeru, kako je najavio Koštunica, on to neæe mirno gledati a da ne kaže svoje mišljenje o tome.

Predsednièki kandidat Socijalistièke partije Srbije Velimir Bata Živojinoviæ zapoèeo je kampanju posetom Varvarinu, Æiæevcu, Kruševcu i Trsteniku i kao svoj najpreèi zadatak, ako pobedi na izborima, istakao zapošljavanje jer, kako je istakao, Srbija nema ni jedan razlog da bude izdržavana zemlja. I dok je Živojinoviæ objašnjavao graðanima svoj program, funkcioner njegove partije Bogoljub Bjelica, koga je Slobodan Miloševiæ ovlastio da vodi partiju u njegovom odsustvu, nije želeo precizno da kaže da li æe socijalisti odustati od svog predsednièkog kandidata i podržati lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

A Šešelj, kao predsednièki kandidat radikala, izjavio je novinarima da je na ovim izborima važna podrška koju je on dobio od Slobodana Miloševiæa.

XS
SM
MD
LG