Linkovi

Buš gnevan zbog napada na Hebrejski univerzitet - 2002-08-02


Nakon najnovijeg nasilja, krvoproliæe na Bliskom Istoku doprlo je do praga Sjedinjenih Država. Meðu od sedmoro nastradalih u bombaškom napadu na univerzitetu u Jerusalimu, petoro su amerièki državljani. Predsednik Buš je rekao da razume ogorèenje Izraelaca:

“Gnevan sam koliko i Izrael u ovom trenutku. Gnevan sam zbog gubitka nevinih života”.

Pre poèetka razgovora sa kraljom Abdulom, novinari su pitali predsednika Buša da li æe Sjedinjene Države da se osvete zbog tih smrti. Predsednik je odgovorio je da Sjedinjene Države veæ vode rat protiv terorizma:

“Mi uzvraæamo širom sveta na ubistvo Amerikanaca. Ubicama uzvraæamo u Avganistanu. Uzvraæamo na Filipinima. Uzvraæamo saraðujuæi sa našim arapskim prijateljima i Izraelom, naravno, u traganju za tim ljudima”.

Amerièki predsednik je zatim istakao da ostaje privržen stvari mira na Bliskom Istoku, navodeæi da se raduje nastavku razgovora sa jordanskim kraljem Abdulom. Jordanski lider je pred razgovore sa predsednikom Bušom izjavio da namerava da pokrene teška pitanja u Beloj kuæi i dodao da je -- kako se izrazio -- “nerazumno” da Sjedinjene Države èak i razmišljaju o vojnoj akciji protiv Iraka u uslovima otegnutog izraelsko-palestinskog spora. Meðutim, obraæajuæi se novinarima pred Belom kuæom, ton jordanskog kralja bio je diplomatski. On je ukazao da predsednik Buš razume kroz kakve patnje prolaze Izraelci, Palestinci i Arapi na Bliskom Istoku.

“Meni lièno uliva poverenja èinjenica da je predsednik Buš rešen da sa svojom vladom toliko postojano radi na tome da Arapi i Izraelci održe nadu u buduænost.”

Kralj Abudula nije direktno pomenuo Irak, dok je predsednik Buš rekao da još uvek smatra da je potrebna promena režima u Bagdadu:

“Politika naše vlade, ove administracije, za promenu režima ima svoje razloge. Sadam Husein je èovek koji je upotrebio bojne otrove protiv sopstvenog naroda. On ugrožava svoje susede i razvija oružje masovnog uništenja.”

Odmah nakon sastanka sa jordanskim kraljem, predsednik Buš je razgovarao sa izraelskim ministrom inostranih poslova, Šimonom Peresom, koji je izjavio da je na tim razgovorima izražena puna saglasnost.

“Mi se u suštini slažemo u svim pitanjima, a naroèito u tome da treba iskoreniti terorizam uopšte, a posebno, samoubilaèke bombaše”.

Peres je prvobitno trebalo da održi sastanak sa predsednièkim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Kondolizom Rajs, meðutim predsednik Buš se pridružio razgovorima na pola sata. Tokom boravka u Vašingtonu, izraelski ministar inostranih poslova æe takoðe održati sastanke sa visokim funkcionerima Državnog sekretarijata.

XS
SM
MD
LG