Linkovi

Izrael podržava francuski predlog za konferenciju o Bliskom istoku - 2002-07-29


Šef izraelske diplomatije Šimon Peres je naglasio pred novinarima u Parizu da bi medjunarodna konferencija o Bliskom istoku trebalo da se održi što je pre moguæe. Egipatski predsednik Hosni Mubarak je prošle nedelje takodje podržao francuski predlog o održavanju te konferencije kao naèinu da se doprinese okonèanju nasilja izmedju Izraelaca i Palestinaca. Šimon Peres je takodje izneo pojedinosti odluke izraelske vlade da ukine izvesne restrikcije Palestincima, ukljuèujuæi odmrzavanje palestinskog imetka vrednog milione dolara, poveæanje broja palestinskih radnika u Izraelu i proširenje ribolovne zone za ribare iz pojasa Gaze.

”Povrh svih tih gestova ili odluka, koje su donete i veæ se primenjuju, ukazali smo Palestincima da æemo se povuæi iz svake zone u kojoj budu u stanju da smire situaciju i da æemo dozvoliti da život u njima podje normalnim tokom.“

Šef izraelske diplomatije Peres je razgovarao u Parizu sa predsednikom Žakom Širakom i ministrom inostranih poslova Dominikom de Vilpenom. Odnosi Francuske sa Izraelom su trnoviti. Francuska vlada je puna razumevanja za nedaæe obiènih Palestinaca i podržava umerene arapske lidere poput predsednika Mubaraka. Izraelska vlada sa Arijelom Šaronom na èelu optužila je ranije ove godine francusku vladu za antisemitizam posle niza napada na jevrejske institucije u Francuskoj. No, Šimon Peres se, kako izgleda, pouzdaje da æe se izraelsko-francuski odnosi poboljšati. Peres je istakao da je francuska vlada važan akter u medjunarodnom kvartetu koji traga za mirom na Bliskom istoku. U tom posrednièkom kvartetu su Sjedinjene Države, Rusija. Ujedinjene nacije i Evropska unija. Prema Peresovim reèima:

“Èinjenica je da predsednik Širak ima najuticajniji glas u Evropi i glas Evrope je izuzetno važan. Jer, kvartet je izvor nove nade, iako ima svoje probleme. Taj kvartet predstavlja pokušaj usaglašavanja politike Sjedinjenih Država, ujedinjene Evrope i Rusije.“

Francuski predstavnik je naveo da je predsednik Širak u razgovoru sa Peresom izrazio nadu da æe medjunarodna konferencija o Bliskom istoku biti održana u najskorijem moguæem roku.

XS
SM
MD
LG