Linkovi

Buš traži podršku za osnivanje sekretarijata za unutrašnju bezbednost - 2002-06-24


Predsednik je radnicima u Port Elizabetu u Nju Džersiju ukazao da æe im novi plan unutrašnje bezbednosti olakšati posao i uèiniti zemlju bezbednijom. Planom koji se sada razmatra u Kongresu, ujedinjuje se nekoliko federalnih agencija odgovornih za spreèavanje unošenja opasnih tovara u amerièka pristaništa. Administracija predsednika Buša je prošle nedelje objavila da izdvaja više od 92 miliona dolara za poveæanje bezbednosti u 51 amerièkoj luci. Predsednik se danas pohvalno izrazio o pojaèanim merama bezbednosti u Port Elizabetu, luci koja zajedno sa obližnjim pristaništem u Njuarku, ima veæi kapacitet od bilo kojeg pristaništa na Atlantskoj obali oba amerièka kontinenta. Predsednik Buš je pomenuo da veæ uvedena poboljšanja obuhvataju veæi broj kamera za nadgledanje i novu opremu za otkrivanje oružja za masovno uništavanje. Inspektori Obalske straže sada pregledaju veæi broj brodova pre uplovljavanja u luku.

“Cilj svega toga je da se prošire naše morske granice i da nam se obezbedi više vremena da identifikujemo opasnost i više vremena za uzvraæanje.”

Obalska straža je samo jedna od agencija obuhvaæenih najveæom reorganizacijom administracije posle više od pola stoleæa. Carina, imigracija, graniène patrole i obaveštajne službe, takoðe æe se naæi unutar ove nove agencije, zajedno sa Obalskom stražom. Predsednik Buš je rekao da æe se predloženom reorganizacijom uspostaviti veæa odgovornost u više od stotinu državnih agencija koje sada uèestvuju u borbi protiv terorizma.

“Smatram da reorganizacija federalne vlade ima životni znaèaj, jer æemo imati ljude ukljuèene u unutrašnju bezbednost u okviru Sekretarijata posveæenog unutrašnjoj bezbednosti. I sami vidite da moramo da promenimo prioritete. Moramo da postavimo jasne ciljeve. Ukoliko u agencijama treba da se izmeni kultura ponašanja, izmeniæemo tu kulturu.”

Predsednik Buš je ponovo zatražio od Kongresa da odobri njegov predlog za uspostavljanje agencije na nivou federalnog Sekretarijata do kraja ove godine, apelujuæi na zakonodavce da za dobro cele zemlje ostave za sobom svoje politièke nesuglasice. Bez obzira šta njegova administracija èini kod kuæe, predsednik Buš je istakao da æe se zemlja najbolje zaštititi ukoliko se nastavi potera za odgovornima za napade 11. septembra prošle godine - gde god pokušali da se sklone.

XS
SM
MD
LG