Linkovi

Kongres raspravlja o obaveštajnim aktivnostima - 2002-06-21


Predsednici zajednièkog Odbora oba doma Kongresa za obaveštajne aktivnosti oèevidno su zabrinuti i posramljeni zbog moguæeg curenja informacija. U pitanju je saznanje da je Agencija za nacionalnu bezbednost uhvatila dve poruke na arapskom jeziku uoèi napada 11. septembra. U novinskim izveštajima se navodi da je u tim porukama stajalo: ”sutra je nulti èas“ i ”meè samo što nije poèeo.“ U istim izveštajima se istièe da su te poruke prevedene tek nakon napada.

Te èinjenice su procurele u javnost, kako se veruje, sa tajnog svedoèenja pred zajednickim kongresnim panelom, koji istražuje obaveštajne propuste do kojih je došlo pre 11. septembra. Potpredsednik Rièard Èejni je juèe nazvao predsednike tog odbora, i izrazio im svoju zabrinutost.

Demokratski senator iz države Floride, Bob Greem, predsednik Senatskog odbora za obaveštajne aktivnosti, o tome kaže:

”Potpredsednik je nezadovoljan. On je naglasio èinjenicu da je administracija pokušavala da saradjuje u našoj istrazi pruživši nam velike kolièine materijala pod pretpostavkom adekvatne diskrecije. Rekao sam mu da cenimo tu kooperativnost i èinjenicu da se ona popravlja u toku ovog procesa, da razumemo svoje odgovornosti i da delimo njegovo duboku uznemirenost i zabrinutost kad god se te odgovornosti ne ispune.“ Porter Goš, republikanac sa Floride i predsednik Odbora Predstavnièkog doma za obaveštajne aktivnosti, dodaje.

”Te su nam tajne poverene na èuvanje. Stoga je zabrinjavajuæe svaki put kad èujem od potpredsednika ili bilo kog drugog da iz Kongresa Sjedinjenih Država ili našeg odbora cure poverljive informacije sa sednice koja je bila zatvorenog tipa.“

Predsednik Buš je veæ davno zabrinut zbog moguæeg curenja informacija sa kongresnih pretresa i istraga o napadima 11. septembra. Samo nekoliko nedelja nakon napada, on je izdao nalog da pretresi u Kongresu, na kojima je reè o tajnim informacijama, budu ogranièeni na najviše lidere Predstavnièkog doma i Senata i njihove obaveštajne panele. On je odustao od tih restrikcija pošto je primio uveravanja od senatora Greema i kongresmena Goša da æe èlanovi njihovih odbora štititi osetljive informacije.

XS
SM
MD
LG