Linkovi

Kongres razmatra formiranje sekretarijata za unutrašnju bezbednost - 2002-06-18


Šef kancelarije za domaæu bezbednost, Tom Ridž je predsednikov predlog dostavio kongresnim liderima i apelovao na amerièke zakonodavce da što pre usvoje plan.

“Kao što prošlost pokazuje, kada se amerièki Kongres i amerièki predsednik ujedine nema izazova koji se ne može savladati, niti postoji cilj koji se ne može postiæi, niti san koji se ne može ostvariti, bilo da je reè o pobedi u svetskom ratu, Hladnom ratu ili ratu protiv terorizma.”.

Zakonodavci bi želeli da dovrše rad na zakonskom nacrtu i upute ga predsedniku na potpis do 11. septembra, odnosno godišnjicu teroristièkih napada na Sjedinjene Države. Meðutim, predsednik Predstavnièkog doma Kongresa, Denis Hastert kaže da rad na novom zakonu neæe imati rokove:

“Želimo da to obavimo što je pre moguæe, ali brzina ne može da ima prednost nad valjano obavljenim poslom.”

Predsednik Senata, demokrata Tom Dešl je obeæao dvostranaèku saradnju sa Belom kuæom na formiranju sekretarijata za unutrašnje poslove. Dešl je, meðutim, dodao da je novi sekretarijat samo prvi korak ka pružanju unutrašnje bezbednosti Amerikancima.

“Kada jednom zakon bude pravosnažan, mislim da æemo morati da shvatimo da to sredstvo nije cilj, niti kraj. Time se obezbeðuju sredstva za obavljanje posla, koji se ne može obaviti sam od sebe. Mi se nadamo da æemo moæi blisko da saraðujemo sa administracijom da bi se postigao taj cilj.”

Danas su takoðe združeni odbori za obaveštajne poslove Senata i Predstavnièkog doma Kongresa nastavili zatvoreni pretres o napadima 11. septembra. Direktor CIE, Džordž Tenet, direktor Federalnog istražnog biroa, Robert Maler i šef Nacionalne agencije za bezbednost, general-potpukovnik, Majkl Hejden treba da svedoèe o obaveštajnim propustima pre 11. septembra.

XS
SM
MD
LG