Linkovi

Optužen podmetaè bombi u SAD - 2002-05-08


Policija je zaustavila Luka Heldera na putu juèe posle podne, na oko 80 kilometara od Rinoa, u Nevadi. On je uhapšen èetiri dana posle podmetanja prve cevne bombe, od ukupno 18, u jedno poštansko sanduèe u saveznoj državi Ilinois. Šerif Ron Skiner iz savezne države Nevade je izjavio da je Helder pre nego je zaustavio auto izbacio pištolj kroz prozor i da se nije odupirao hapšenju.

“Sam se zaustavio. Njegovo vozilo, pratilo je nekoliko patrolnih automobila i on je skrenuo sa puta i zaustavio vozilo“ .

Federalni tužilac tereti Heldera za upotrebu ekslploziva u zlonamernom uništavanju javnog vlasništva èime je narušio meðudržavnu trgovinu, kao i za korišæenje razorne naprave sa ciljem da poèini nasilje. Optuženi je kako se navodi, tokom nekoliko dana, ubacivao male cevne bombe u poštanske sanduèiæe u seoskim podruèjima pet amerièkih država. Šest osoba je povreðeno u petak, u saveznim državama Ilinoisu i Ajovi, kada su neke bombe eksplodirale. Helder je student industrijskog dizajna na univerzitetu države Viskonsin, u Stautu. Iz susedne države Minesote njegov otac Kameron Helder je juèe proèitao izjavu za javnost u kojoj navodi da njegov sin nije opasna osoba.

”Mislim da Luk želi da ljudi èuju šta ima da kaže. Ne èuje ga dovoljno ljudi, a on misili da bi ovo moglo da mu pomogne.“ Cevne bombe bile su propraæene porukama u kojima se kritikuje vlast za mešanje u živote graðana. U jednoj od njih piše: ” Ako vlast kontroliše ono što želite da uradite, onda kontroliše ono što možete da uradite. Ovoje jedini naèin na koji mogu da vam skrenem pažnju.“ Poruke upozoravaju da su dalje akcije za usmeravanje pažnje javnosti u pripremi.

Kako je izvešteno ,Luk Helder je krajem nedelje poslao pismo na sedam strana univerzitetskim novinama u Viskonsinu. Prva stranica pismaje, kako je izvešteno, identièna sa porukom koja je stavljana uz cevne bombe.

XS
SM
MD
LG