Linkovi

Nove dobrovoljne predaje Haškom tribunalu - 2002-05-03


Novinari okupljeni na beogradskom aerodromu nisu videli Šainoviæa i Grubana kada su ušli u JAT-ov avion na redovnoj liniji za Amsterdam. Šainoviæ je jedinu izjavu za medije dao beogradskom radiju "S". Zakljuèio sam da je jedino racionalno rešenje da se odazovem na poziv savezne vlade i da dalju borbu za odbranu istine nastavim u Hagu. To neæe biti ni lako, ni jednostavno ali to je moa dužnost i obaveza pre svega prema onima koji su za odbranu zemlje dali svoje živote. Šainoviæev advokat Toma Fila je odbacio moguænost da se njegov branjenik nagodi sa Tužilaštvom i potom izrazio optimizam da æe za nekoliko meseci uspeti da Šainoviæa vrati u Beograd da se brani sa slobode, uz date garancije savezne vlade i dogovor sa Karlom del Ponte.

Iako ne priznaje Haški tribunal, Socijalistièka partija Srbije razume odluku Nikole Šainoviæa da se dobrovoljno preda, izjavio je generalni sekretar te stranke Zoran Anðelkoviæ.

Povodom predstojeæeg praznika pravoslavnih vernika Uskrsa princ Aleksandar Karaðorðeviæ uputio je poruku u kojoj ih poziva da prihvate život u demokratskom društvu. Demokratija možda nije lek za sve i možda nije idealna, ali jeste daleko najefikasnije sredstvo za funkcionisanje jednog društva koje ne želi da bude talac svojih slabosti, naveo je princ Karaðorðeviæ uz ocenu da nam je svima zajednièki interes prihvatanje normi, mehanizama i ogranièenja demokratije koja se sastoji od istinske brige za slobodu, ravnopravnost i jednake šanse za sve i svakoga pred zakonom.

XS
SM
MD
LG