Linkovi

Buš: Vreme je da Izrael obustavi okupaciju - 2002-04-26


Tri nedelje pošto je rekao Izraelu da ”bez odlaganja“ mora da napusti palestinska podruèja, predsednik Buš je ponovo pozvao izraelske trupe da se povuku: ”Izraelci shvataju moj položaj, koji sam ja veoma jasno izneo,“ rekao je on. ”Došlo je do izvesnog napretka, ali sada je vreme da se sa sa tim potpuno prestane. Vreme je da se ovo okonèa. Videæemo šta æe se desiti. Znam da su nas èuli.“

Predsednik Buš se juèe sastao sa saudijskim prestolonaslednikom princom Abdulom, koji mu je rekao da æe amerièki interesi u tom regionu biti, kako se izrazio ”u ozbiljnoj opasnosti“ ako ne bude izvršio veæi pritisak za izraelsko povlaèenje. Predsednik Buš kaže da je jasno predoèio princu Abduli da Izrael zauzima posebno mesto u amerièkoj spoljnoj politici:

”Rekao sam prestolonasledniku da mi imamo posebne odnose sa Izraelom i da svet može da raèuna sa tim da mi neæemo dozvoliti da Izrael bude uništen. Mislim da je to bilo znaèajno reæi,“ rekao je Džordž Buš.

Predsednik želi da se nastavi sa sprovodjenjem plana princa Abdule, prema kome bi se Izrael povukao sa podruèja koja je okupirao u ratu 1967. godine, u zamenu za arapsko priznavanje prava Izraelu na postojanje. Predsednik Buš je rekao da on i princ Abdula dele istu viziju bliskoistoènog mira, sa dve države - Izraelom i Palestinom - koje žive u miru, jedna kraj druge. On je dodao da je ponovio svoj poziv svim stranama u regionu da pojaèaju svoje odgovornosti i okonèaju nasilje: ”Imali smo dobar razgovor o obavezama arapskih zemalja,“ rekao je on. ”Prestolonaslednik je nedvosmisleno osudio teror. Jaser Arafat ima svoje obaveze, a Izrael ima svoje.“

Izrael je nastavio sa operacijama u palestinskim podruèjima uprkos predsednikovom pozivu da se povuèe. Izrael kaže da vodi borbu protiv terorizma i da neæe stati dok taj posao ne sprovede do kraja.

XS
SM
MD
LG