Linkovi

SAD nastoje da prevazidju zastoj na Bliskom istoku - 2002-04-22


Vilijam Berns se u ponedeljak sastao sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom u njegovom štabu u Ramali koji je i dalje pod opsadom. Berns je sa Arafatom raspravljao o naèinima za okonèanje ove opsade koja je jedna od prepreka za moguæe razgovore o prekidu vatre koji bi okonèao 19 meseci krvoproliæa.

Arafatov portparol, Nabil Abu Rudeinah, izjavio je da je palestinski lider rekao Bernsu da Izrael mora da se bezuslovno povuèe iz palestinskih oblasti na Zapadnoj obali. Arafat je poruèio da je primirje nemoguæe dok ga izraelske trupe drže pod opsadom.

Izraelski premijer Arijel Šaron kaže da æe vojnici ostati na položajima oko Arafatove zgrade, sve dok ne uhapse pet traženih Palestinaca koji se tu kriju. Izraelske snage ostale su i na položajima oko crkve Hristovog rodjenja u Vitlejemu. I tamo, vojnici žele da zarobe tražene Palestince koji su veæ gotovo tri nedelje zabarakadirani u crkvi gde je, po predanju, rodjen Hrist. Izraelska vojska naglašava da æe nastaviti da drži crkvu pod opsadom sve dok se traženi Palestinci ne predaju ili ne budu zarobljeni.

U drugim gradovima na Zapadnoj obali, Palestinci su poèeli da izlaze iz skloništa da bi procenili štetu na svojim kuæama, posle nedelja uliènih borbi izmedju naoružanih Palestinaca i izraelske vojske.

XS
SM
MD
LG