Linkovi

Buš podržava istragu o Dženinu - 2002-04-19


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je ukazao da predsednik Buš podržava istragu o poginulima u izbeglièkom logoru u Dženinu zbog toga što želi da se “utvrde èinjenice.“ Predsednik Buš - prema Flajšerovim reèima - nije izrazio mišljenje o tome ko bi trebalo da vodi istragu jer ne želi da ulazi u pojedinosti o tome ko bi trebalo da istraži nasilje u Dženinu. Upitan danas da li podržava istragu o nasilju u Dženinu, predsednik je ponovo apelovao na sve bliskoistoène zemlje da potvrde svoju odgovornost za pronalaženje trajnog mira.

“Delim duboku zabrinutost zbog humanitarnih nevolja ljudi koji žive u tom regionu. Oèigledno, zabrinut sam za njihove porodice pogodjene terorom. Smatram da je veoma važno za sve nas da shvatimo dok radimo na ostvarenju vizije o miru da moramo pružiti nadu tamo gde nema nade. Da moramo pružiti moguænost tamo gde nema moguænosti.“

Palestinsko vodjstvo je saopštilo da je ubijeno najmanje pet stotina Palestinaca ranije ovog meseca u izbeglièkom logoru u Dženinu tokom izraelske vojne ofanzive na Zapadnoj obali. Izraelska vlada tvrdi da nije bilo široko rasprostranjenih ubistava za vreme traganja za odgovornima za niz samoubilaèkih bombaških napada.

Predsednik Buš želi da se izraelske trupe povuku iz oblasti pod palestinskom vlašæu i da palestinsko vodjstvo uèini vise u spreèavanju napada na izraelske civile. Predsednik Buš takodje želi da arapske zemlje, koje su susedi Izraela, prestanu da podstièu nasilje.

XS
SM
MD
LG