Linkovi

Reagovanja analitièara u Egiptu - 2002-04-17


Pošto nije došlo do momentalnog povlaèenja izraelskih trupa sa palestinskih teritorija, ili prekida vatre, politièki analitièari u Egiptu kažu da je misija amerièkog državnog sekretara Kolina Puela bila promašaj. Hasan Nafae, šef katedre za politikologiju na Kairskom univerzitetu, kaže da se jedini uspeh Kolina Pauela sastoji u daljem udaljavajanju veæ gnevnog arapskog sveta od Sjedinjenih Država:

”Mislim da neæete naæi ni jednog jedinog gradjanina arapskog i muslimanskog sveta koji sada ima iole poštovanja za amerièku vladu. Svi imamo utisak da æe Izrael povesti Sjedinjene Drave u ogromnu i veoma žalosnu konfrontaciju sa arapskim svetom.“

Hasan Nafae kaže da æe umerene arapske vlade koje i dalje podržavaju amerièku politiku prema tom regionu biti suoèene sa sve snažnijim pritiskom od sopstvenih gradjana. Mohamad Kamal, koji predaje politikologiju na Kairskom univerzitetu, slaže se sa tim:

”Mislim da umerene arapske vlade, kao što je egipatska, nisu želele da preduzmu oštriju akciju protiv Izraela, poput proterivanja izraelskog ambasadora iz Kaira, uprkos pritisku javnosti. One su se nadale da æe Sjedinjene Države posredovati u konfliktu i postiæi neke rezultate, koje bi mogle da prodaju svojoj javnosti. Ali pošto iz ove posete nije proizišlo ništa, mislim da æe se pojaèati pritisak na arapske lidere da preduzmu oštrije akcije protiv Izraela.“

Mohamad Kamal kaže da æe gradjanima arapskih zemalja biti teško da shvate zašto Sjedinjene Države mogu da vrše pritisak na druge vlade, kao što je iraèka, a da budu tako nemoæne prema Izraelu, kada je potrebno postiæi izraelsko povlaèenje.

Abdulah el Ašal je struènjak za arapska pitanja koji predaje na nekoliko univerziteta u Kairu. On kaže da je ugledu Sjedinjenih Država kao uticajne sile u regionu zadat udarac:

”Mislim da se ugled Sjedinjenih Država sada našao u veoma lošoj situaciji u arapskom svetu, a i na diplomatskom nivou, jer prvi put u novijoj istoriji Sjedinjene Države nisu mogle da postignu nešto opipljivo u toj oblasti.“

Sekretar Pauel je izjavio u Jerusalimu da palestinski lider Jaser Arafat mora da nastoji da zaustavi terorizam. On je dodao da mu je izraelski premijer Arijel Šaron dao vremenski redosled okonèanja izraelske ofanzive na Zapadnoj obali. Pauel je rekao da æe se Izrael povuæi ”u narednih nekoliko dana, za jednu nedelju ili nešto više.“ On je takodje rekao da izraelska ofanziva mora biti okonèana pre nego što bude moguæno uspostaviti prekid vatre. Izraelska vlada kaže da je svoju ofanzivu zapoèela kao reakciju na niz samoubilaèkih bombaških napada u Izraelu.

XS
SM
MD
LG