Linkovi

Danijel Server, direktor Inicijative za Balkan pri vašingtonskom Institutu za mir o najnovijoj aferi u Beogradu - 2002-03-18


“Mislim da je prilièno neverovatno da bude uhapšen diplomata i da ga se ispituje. Takoðe je neverovatno da bude uhapšen jedan potpredsednik vlade. Još neverovatnije je da to hapšenje izvodi vojna služba bezbednosti, koja to u demokratijama ne sme da èini.

Mada ne znam sve detalje o tom incidentu, èini mi se da ga treba protumaèiti kao znak borbe izmeðu elemenata starog režima i ljudi koji žele Srbiju da približe Evropi. Srbija je u pravom smislu te reèi i dalje na raskrsnici, što nije nimalo lak položaj. Takoðe mislim da srpski narod treba da izabere da li æe se kretati napred ili æe biti okrenuti prošlosti.

Lièno se nadam da æe se odluèiti da krenu napred i uvideti da je takvo ponašanje primereno starom, nezakonitom režimu. Ujedno bih podsetio da se Sjedinjene Države nalaze pred donošenjem odluke o daljoj pomoæi Srbiji 31. marta i da takvo ponašanje samo kvari pozitivan ishod.

Što se tièe predsednika Koštunice, rekao bih da me iznenaðuje što on i njegova stranka brane takvo ponašanje, jer u demokratskom društvu vojska treba da bude pod civilnom kontrolom. U proteklih godinu dana je veoma malo uèinjeno na tom planu. U demokratijama, civilna kontrola ne znaèi samo da predsednik može da nareðuje vojsci, veæ obuhvata i poseban postupak prilikom odobravanja vojnog budžeta, zatim parlamentarni nadzor nad radom vojnih struktura.

U takvom društvu se svakako neæe dogoditi da vojna bezbednost hapsi diplomatu i potpredsednika vlade a da o tome predsednik vlade ništa ne zna,” rekao je Danijel Server.

XS
SM
MD
LG