Linkovi

Turneja potpredsednika Èejnija po Bliskom istoku - 2002-03-18


Potpredsednik Èeni je izjavio da su Sjedinjene Države posveæene prekidanju “terora i nasilja” koji gotovo 18 meseci potresaju Bliski istok. Èeni je rekao da Sjedinjene Države žele da “izgrade poverenje izmeðu Izraelaca i Palestinaca - da mir nije samo moguæ nego i neophodan - i da nastave politièki proces” da bi prekinuli sukob. Amerièki potpredsednik je pozvao palestrinskog lidera Jasera Arafata da uèini sve što je u njjegovoj moæi da prekine krvoproliæe.

“Nastavljamo da tražimo od predsedavajuæeg Arafata da se drži svojih obaveza i jednom za svagda odbaci upotrebu nasilja kao politièkog oruða i uloži stopostotni napor da iskoreni terorizam. Tek tada može da se stvori atmosfera koja može dovesti do ostvarenja legitimnih težnji palestinskog naroda da živi bezbedno i dostojanstveno u sopstvenoj državi pored Izraela.”

Amerièki potpredsednik je rekao da æe i od izraelskih lidera zatražiti da ublaže ekonomske nedaæe Palestinaca.

“Razgovaraæu sa premijerom Šaronom o koracima koje izrael može da preduzme da bi ublažio razorne ekonomske nedaæe koje snose nedužni palestinski muškarci, žene i deca.”

Palestinski zvaniènici izražavaju negodovanje što potpredsednik Èeni još nije zakazao sastanak sa Arafatom. Palestinski ministar informisanja Jaser Abed Robo je izjavio da se nijedan palestinski zvaniènik neæe sastati sa Èenijem, pre nego što se amerièki potpredsednik ne sastane sa Arafatom. Amerièki zvaniènici su predoèili da je Èeni izdvojio vreme za razgovore sa Palestincima, premda nije dogovoren nijedan konkretni sastanak. Izraelsko-palestinski sukob je dominirao razgovorima koje je Èeni vodio tokom turneje po Bliskom istoku, bez obzira što je prvobitno u središtu interesovanja trebalo da budu rat protiv terorizma pod voðstvom Sjedinjenih Država i optužbe da Irak pokušava da pribavi oružja za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG