Linkovi

Opravka teleskopa Habl - 2002-03-04


Posle dvodnevnog lova u svemiru, šatl Kolumbija vrlo sporo se približio teleskopu Habl, a astronaut Nensi Kari je pružila 15 metara dugaèku robotsku ruku i zakaèila je za teleskop. Komandant Skot Altman potvrdio je da je manevar obavljen zemaljskoj kontroli u Hjustonu i kontrlorima teleskopa Habl, u Svemirskom letaèkom centru Godard, nedaleko od Vašingtona.

Kontrolor u Hjustonu je odgovorio u šali da je èak do njih dopro uzdah olakšanja iz letaèkog centra Godard, a komandant Altman je dodao da ga je i on èuo. U roku od sat posle zakaèinjanja, teleskop je bio èvrsto spojen u teretnom prostoru šatla. Paneli sa solarnim æelijama su sklopljeni i spremni za zamenu, koju æe danas i sutra obaviti dva para astronauta, radeæi u slobodnom prostoru, van šatla. Šef programa teleskopa Habl, Preston Barè, rekao je da je letimièan pregled televizijskim kamerama pokazao da na teleskopu nema nikakvih tragova ošteæenja koja bi se pojavila od poslednjeg servisiranja šatla, decembra 1999.

”Uvek je uzbudljivo za nas na Zemlji da vidimo Habl kako se pojavljuje iz daljine, kada mu se približavamo,“ rekao je Preston Barè. ”Naravno, uvek nas zanima kako je prošao, tokom ovih nekoliko godina. Za sada mogu da kažem da je u izvanrednom stanju.“

Danas æe astronauto Džon Gransfeld i Rik Linihen izaæi iz šatla kako bi zamenili stari panel sa solarnim æelijama, na levoj strani Habla, dok æe sutra druga dvojica astronauta - Džim Njuman i Majkl Masamino - zameniti desni panel. Za razliku od starih panela sa solarnim æelijama, novi su kruti i manji, manje optereæuju Habl, a daju više struje tako da su u stanju da napajaju sve instrumente teleskopa istovremeno. Kasnije ove nedelje, astronauti æe instalirati novi generator, novi žiroskop za usmeravanje teleskopa i novu kameru, desetostruko bolju od dosadašnje. Ovo poboljšanje omoguæiæe osmatranje dublje u svemir, a samim tim i dublje u prošlost.

Šefovi leta šatla zažmurli su na jedno oko u subotu odluèivši da problem sa sistemom za hladjenje, koji se javio uoèi lansiranja, nije dovoljno ozbiljan da bi se let odložio. Neèistoæa u jednom od dva rezervna sistema za hladjenje smanjio je protok gasa freona, u sistemu koji hladi letelicu tokom prolaska kroz atmosferu, prilikom povratka na Zemlju. Inženjeri su zakljuèili da je protok ipak dovoljan pa su dozvolili uzletanje.

XS
SM
MD
LG