Linkovi

Protesti protiv Svetskog ekonomskog foruma - 2002-02-04


Džon Gejdž je vodeæi istraživaè u kompaniji San Majkrosistems, jednoj od najuspešnijih tehnoloških kompanija na svetu. Proizvodi ove kompanije iz Kalifornije mogu se naæi u preko 170 zemalja sveta. Gospodin Gejdž kaže da kompanija San ima obavezu da prisustvuje skupovima kao što je Svetski Ekonomski Forum, pošto tehnologija igra sve znaèajniju ulogu u rešavanju problema koji su tema konferencije – kao što su siromaštvo, bezbednost i obrazovanje:

“Ovo je poslovni sastanak sa biskupom Tutuom. Ovo je poslovni sastanak sa pevaèem Bonom, iz rok grupe U-2. Ovo je poslovni sastanak sa verskim poglavarima, sa onima koji su ubedjeni i koji mogu da ubede poslovni svet da je smanjenje dugova osnovno pitanje za sve ljude Afrike.” – kaže gospodin Gejdž i dodaje da mnogi anti-globalistièki protestanti imaju pojednostavljeno vidjenje šta se dogadja unutar Svetskog Ekonomskog Foruma:

“Vrlo èesto oni napolju misle da ovi unutra kuju zaveru protiv njih, da æe globalizacija ukinuti sve prednosti koje donose sve jeftiniji i jeftiniji proizvodi. U stvarnosti medjutim, Svetski Ekonomski Forum, iza zatvorenih vrata, proširuje raèunovodstvenu sliku koju ima poslovni èovek koga samo interesuje uspeh prodaje i zarada, na nešto što u tu formulu unosi uticaj na prirodnu okolinu, uticaj na živote ljudskih biæa koji nemaju osnovnu minimalnu zaradu, uticaj na ukupno okruženje u kome se obavlja biznis i u kome podužemo naše porodice i obrazujemo našu decu.” – naglašava Džon Gejdž i skreæe pažnju da razmena ideja, do koje dolazi tokom konferencije, izmedju poslovnih ljudi i verskih, akademskih i poslovnih lidera u stvari podržava veliki broj stavova za koje ze demonstranti zalažu:

“Ovo je naèin, razlièit za svaku pojedinaènu zemlju, na koji mi gradimo društva koja nam pružaju moguænost da nadjemo hranu, krov nad glavom i prevoz. Ovo su graditelji toga. Vrednost demonstranata, kakvi god da su njihovi pojedinaèni ciljevi, je da one - koji svaki dan moraju da grade stvari - uèine svesnim sa kolikom pažnjom moraju da analiziraju to što èine.” – zakljuèio je gospodin Gejdž. Uliène demonstracije protiv Svetskog Ekonomskog Foruma su utihnule, pošto aktivisti – širom Njujorka – održavaju seminare i skupove kako bi objasnili svoje stavove.

XS
SM
MD
LG