Linkovi

Nema traga nestalom amerièkom novinaru - 2002-01-28


U toku je potraga širom Pakistana, kako bi se pronašao novinar dnevnika Vol Strit Džurnal – Danijel Perl, koji je prošle srede nestao u Karaèiju. Istražitelji su ispitali veliki broj osoba, proveravajuæi moguæe veze sa militantnim islamskim grupama u Pakistanu. Medjutim, vlasti još uvek ne govore jesu li uspele da otkriju bilo šta što bi ukazalo ko ili gde drži ovog Amerikanca.

Pakistanske i amerièke medijske kuæe su juèe primile poruku elektronskom poštom od grupe koja sebe naziva “Nacionalni pokret za obnovu pakistanskog suvereniteta”. Ova grupa tvrdi da drži 38-o godišnjeg novinara Danijela Perla. U poruci se tvrdi da ovaj novinar ima veze sa amerièkom Centralnom Obaveštajnom Agencijom. Prema elektronskoj poruci, amerièkog novinara drže u “nehumanim uslovima”, kako bi iskazali protivljenje naèinu na koji se SAD odnose prema zarobljenim pripadnicima Al Kaide i Talibana u zalivu Gvantanamo, na Kubi. Elektronska poruka sadrži sliku, na kojoj se Perl vidi sa rukama u lancima i sa pištoljem uperenim u glavu. Pakistanski policijski zvaniènici su izjavili da su videli poruku i da tragaju za ovom relativno nepoznatom grupom.

Amerièka ambasada u Islamabadu je objavila da je zabrinuta za bezbednost ovog novinara. Portparol ambasade je izjavio da ambasada, kao i konzulat u Karaèiju, blisko saradjuju sa pakistanskim vlastima kako bi se sluèaj rešio. Dnevnik Vol Strit Džurnal, kao i amerièki zvaniènici, odbacuju tvrdnje da je oteti novinar radio za Centralnu Obaveštajnu Agenciju. Prema navodima Perlove žene, on je u vreme otmice, pokušavao da dobije intervju sa jednim od islamskih vodja u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG