Linkovi

Hamid Karzai u poseti Pekingu - 2002-01-23


Ministar inostranih poslova Privremene avganske vlade, doktor Abdula Abdula, izjavio je da æe Avganistan uèiniti sve što može da spreèi da terorististi kreæu u napade u susednim zemljama sa avganistanske teritorije.

“Ne možemo da tolerišemo delovanje teroristièkih organizacija u Avganistanu i neæemo ga dozvoliti. Zemlja je proteklih godina uništena zahvaljujuæi delatnosti teroristièkih organizacija u Avganistanu. Preduzeæemo sve mere da osiguramo da nijednom teroristi ne bude dozvoljeno da dejstvuje u Avganistanu, da živi u Avganistanu i koristi tlo Avganistana protiv interesa drugih zemalja.”

Kineski zvaniènici su poèetkom ove nedelje ustvrdili da su seriju napada muslimanskih separatista u kineskoj pokrajini Šinðijang, omoguæili obuka, novac i oružje koje je obezbedila teroristièka organizacija “Al kaida” stacionirana u Avganistanu. Doktor Abdula je izjavio da æe Prelazna avganska vlada “u potpunosti saraðivati” sa drugim državama koje žele da izvedu optužene teroriste pred lice pravde. Ministar inostranih poslova se obratio novinarima posle susreta predsednika Privremene vlade Hamida Karzaia sa kineskim premijerom Žuom Rongðijem, na kojem je razgovarano o paketu pomoæi u iznosu od 4 miliona i šeststo hiljada dolara koje æe Peking izdvojiti za obnovu Avganistana. Doktor Abdula se zahvalio na tom poklonu i obeæanjima drugih vrsta pomoæi i izrazio nadu da æe Kina biti u moguænosti da uèini još više. Abdula je ukazao da je Avganistan uništen tokom 23-ogodišnjeg rata i da mora biti obnovljen od temelja.

Kineski premijer Žu je prethodno rekao premijeru Hamidu Karzaiu da je Kina spremna da obezbedi “najveæu moguæu pomoæ“. Kineski zvaniènici su izrazili nadu da æe ratom razoreni sused postati miroljubiva, stabilna i neutralna zemlja. Sastanak u Kini je održan posle konferencije u Tokiju, na kojoj su desetine država i meðunarodnih organizacija obeæale pomoæ u ukupnom iznosu od èetiri i po milijarde dolara. Avganska delegacija sutra odlazi iz Kine na razgovore u tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu.

XS
SM
MD
LG