Linkovi

Argentina dobila novog predsednika - 2002-01-02


Odluka zakonodavaca da Duhaldea izaberu za predsednika nije predstavljala iznenadjenje, pošto ga je kao kandidata predložila Peronistièka stranka, koja kontrolise oba doma Kongresa. 60-togodišnji bivši guverner i dugogodišnji lider u Peronistièkoj stranci odslužiæe preostale dve godine mandata bivšeg predsednika, Fernanda de la Rue, koji je podneo ostavku krajem prošlog meseca suoèen sa rasprostranjenim protestima i nemirima zbog njegove ekonomske politike. Duhalde, koji je izgubio na predsednièkim izborima 1999. godine protiv de la Rue, obeæao je da æe napustiti model ekonomske politike koja je upropastila mnoge Argentince.

”Predan sam,“ rekao je on, ”tome da okonèam jedan deskreditovan ekonomski model koji je doneo oèajanje narodu Argentine i da stvorim novi model kojim bi se oživela proizvodnja i sprovela pravednija raspodela bogatstva.“

Novi argentinski lider je zatim rekao da je zemlja u bankrotstvu i da nije u stanju da nastavi sa otplaæivanjem ogromnog spoljnog duga. On je takodje obeæao Argentinicma zabrinutim za buduænost njihove precenjene valute, da neæe izgubiti svoje dolarske uloge u bankama. Oni koji imaju dolarske depozite dobiæe svoje dolare natrag, rekao je on, a oni koji su imali pezose dobiæe ih u pezosima.

Ogranièenje sume koja je mogla da se podigne sa raèuna u bankama, koje je zavela bivša vlada de la Rue da bi spreèila juriš na banke, razgnevilo je mnoge Argentince srednje klase i podstaklo ih da izadju na ulice.

Duhalde, bivši potpredsednik i dva puta guverner pokrajine Buenos Ajres, postao je peti argentinski predsednik, ukljuèujuæi dva privremena vršioca dužnosti predsednika, koji su podneli ostavke u roku od dve nedelje.

Nakon govora kojim je prihvatio ponudjeni položaj, Duhalde je rekao novinarima da æe detalje o tome kako æe rešavati probleme zemlje izneti njegov ekonomski tim u petak. U medjuvremenu, on je pozvao naciju na jedinstvo i obeæao da æe se intenzivno angažovati na rešavanju ekonomske krize u zemlji.

XS
SM
MD
LG