Linkovi

Pakistan obeæava hapšenja na granici - 2001-12-18


Specijalni izaslanik Džejms Dobins je preneo izveštaèima da su ga pakistanski funkcioneri uveravali da æe njihove pojaèane patrole duž granice sa Avganistanom nastojati da presretnu pripadnike al-Kaide koji su u bekstvu. Dobins se sa pakistanskim zvaniènicima sastao u Islamabadu, po dolasku iz Kabula, gde je juèe ponovo otvorio amerièku diplomatsku misiju:

”Pakistanski funkcioneri su nam ponovo potvrdili svoje opredeljenje u vezi sa strogom kontrolom granice. To je planinska oblast i mislim da su svi prelazi veæ zatvoreni. Ne mislim da je moguæe spreèiti svakog pojedinca da predje granicu, ali mislim da je moguæe da se te osobe vremenom pohvataju i da se osigura da se sa njima postupa na adekvatan naèin.“

Avganistanske snage kažu da su uz pomoæ amerièkih snaga preuzele kontrolu nad bin Ladenovim uporištem, u oblasti Tora Bora, u istoènom Avganistanu. Ali još uvek nije poznato gde se nalaze bin Laden i njegovi najbliži saradnici. Put kojim se oni možda povlaèe vodi preko veoma teškog i zaledjenog terena ka Pakistanu, èija vlada je poslala pojaèanja u granièno podruèje kako bi spreèila njihov prelazak. U proteklih nekoliko dana pakistanske vlasti su, prema nekim izveštajima, uhvatile nekoliko desetina boraca al-Kaide koji su pobegli iz oblasti Tora Bora. Džejms Dobins je rekao da je privremeni lider Avganistana, Hamid Karzai, veæ poèeo razgovore na visokom nivou sa funkcionerima Pakistana:

”Znam da je bio u kontaktu sa visokim funkcionerima pakistanske vlade i da su uspostavili dobre odnose, pa sam siguran da æe se to nastaviti.“

Pakistan je sa nervozom posmatrao razvoj dogadjaja u susednom Avganistanu otkada je Severni savez, prošlog meseca, preuzeo kontrolu u Kabulu. Odnosi izmedju Islamabada i Severnog saveza su tradicionalno bili neprijateljski zbog ranije uloge Pakistana u usponu pokreta Taliban. Amerièki izaslanik u Avganistanu je rekao da æe Severni savez prestati da postoji èim privremena vlada, kasnije ove nedelje, bude preuzela vlast u Kabulu.

XS
SM
MD
LG